Důkazy o spojení Cháveze s teroristy jsou pravé

Reuters, Red Zah
16. 5. 2008 17:15
Prezident Venezuely podporoval kolumbijskou gerilu
Hugo Chávez.
Hugo Chávez. | Foto: Reuters

Bogota - Venezualský prezident Hugo Chávez má problém. Interpol analýzou zjistil, že počítačová data, která mají svědčit o jeho podpoře kolumbijských levicových povstalců z FARC, jsou pravá.

Interpol nekomentoval tvrzení kolumbijské vlády, která Cháveze obvinila z podpory rebelů. Ale pouze uvedl, že obsah laptopů, patřících členům FARC, nikdo neupravoval.

FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie) bojují už desítky let proti kolubijské vládě. Mají na svědomí mnoho únosů, vražd a atentátů. Peníze získávají také obchodováním s drogami.

Álvaro Uribe.
Álvaro Uribe. | Foto: Reuters

Obsah počítačů podle Bogoty svědčí o tom, že venezuelský prezident byl s rebely v kontaktu a podporoval je. Přesné znění nalezených dokumentů ale kolumbijská vláda nezveřejnila.

Údajně jde i o videa a fotografie, svědčící o Chávezově nabídce finanční pomoci. FARC prý nabízel pomoc také prezident Ekvádoru Rafael Correa.

Americké ministerstvo zahraničí se domnívá, že Chávez posílá kolumbijským rebelům zbraně.

  • Dále čtěte:

Kolumbie se hádá, zda platit miliony vrahům z FARC

Analýza: Kdo vydělal na andské krizi ? Skoro všichni

Chávez dnes ráno na tiskové konferenci v Caracasu označil případ za propagandu, na které se podílejí USA. Kolumbii pohrozil přerušením diplomatických vztahů.

Napětí mezi Chávezem a jeho kolumbijským protějškem Álvarem Uribem je patrné už dlouho. Chávez je představitelem radikální protiamerické levice, zatímco Uribe je proamerický konzervativec.

 

Právě se děje

Další zprávy