Židovští voliči dávají přednost Obamovi před McCainem

Red Zah
18. 5. 2008 18:40
Raději by ale volili Clintonovou
Barack Obama.
Barack Obama. | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Republikán John McCain je sice před prezidentskými volbami považovaný za toho, kdo více podporuje Izrael než demokrat Barack Obama, přesto ale zřejmě nemůže počítat s většinou hlasů židovských voličů v USA.

Výzkum preferencí amerických Židů před prezidentskými volbami 4. listopadu 2008 provedla organizace The Israel Project.

Podle ní se chystá jedenašedesát procent Židů hlasovat pro Obamu a jen dvaatřicet procent pro McCaina.

George Bush a izrelský premiér Ehud Olmert s manželkami na výletě do pevnosti Massada na jihu Izraele.
George Bush a izrelský premiér Ehud Olmert s manželkami na výletě do pevnosti Massada na jihu Izraele. | Foto: Reuters

Američtí Židé tradičně tíhnou spíše k demokratům, ale republikáni si s ohledem na společný boj USA a Izraele s terorismem dělali a dělají šance na obrat.

To se ale nestalo. V minulých volbách v roce 2004 dokonce Bush obdržel jen pětadvacet procent židovských hlasů oproti pětasedmdesáti procentům pro jeho demokratického soupeře Johna Kerryho.

Průzkum ale také ukázal, že kdyby za demokraty kandidovala do Bílého domu Hillary Clintonová, získala by mezi Židy větší podporu než Obama.

Dále čtěte
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Na toho izraelští politici shlížejí s obavami, neboť ho považují za nepříliš nakloněného "speciálnímu partnerství" mezi USA a Izraelem.

Izraelský velvyslanec v OSN Dan Gillermann dokonce řekl, že Obama je pro Izrael nebezpečím. Senátor za stát Illinois se ale snaží obavy rozptýlit a v několika posledních projevech se prezentoval jako přítel a obhájce Izraele.

Průzkum The Israel Project rovněž potvrdil, že voliči republikánů ve větší míře akceptují vztahy s Izraelem jako prioritu americké zahraniční politiky než příznivci demokratů.

 

Právě se děje

Další zprávy