Zapomeňte na televangelisty. Jsou tu čerpadláři Boží

bh
10. 5. 2008 13:45
V USA vzniklo nové hnutí. Modlí se za levnější benzín
Gas prices climb over four dollars a gallon at a gas station in Rancho Santa Fe, California April 23, 2008. REUTERS/Mike Blake (UNITED STATES)
Gas prices climb over four dollars a gallon at a gas station in Rancho Santa Fe, California April 23, 2008. REUTERS/Mike Blake (UNITED STATES) | Foto: Reuters

Washington - Charismatičtí američtí televangelisté, kteří na obřím plátně nebo obrazovce nabízejí instantní vykoupení, zažili svou hvězdnou hodinku v 80. letech. Nejnovější hnutí z americké metropole má mnohem světštější cíle: modlí se za nižší ceny benzínu.

"Všemohoucí Pane, dej nám sílu, abychom překonali tyto vysoké ceny benzínu," odříkává penzista Rocky Twyman s hloučkem věrných, s nimiž se drží za ruce u stojanu jedné z washingtonských pump.

Právě on je vůdčí postavou hnutí Prayer at the Pump (Modlitba na pumpě), které se přímluvou u Boha snaží zvrátit stále rostoucí ceny pohonných hmot. Ty přitom v USA překonaly magickou hranici čtyř dolarů za galon.

Zatímco tankovat v přepočtu za 17 korun za litr je sen mnoha Evropanů, v USA vyvolala taková cena několik masových protestů.

Kvůli benzínu vyjeli truckeři i před americký Kongres
Kvůli benzínu vyjeli truckeři i před americký Kongres | Foto: Reuters

"Právě křesťané, kteří auto často využívají k nezištné službě bližním, jsou zdražováním nejvíce zasaženi," vysvětlil Twyman v televizi Fox News, proč se modlí přímo na pumpách. "Někdo na takových cenách vydělává, a to je určitě špatně," domnívá se.

Také Marcia Frazer-Fosterová, která pracuje v církevní vývařovně, je přesvědčena, že Twymanovo počínání není pošetilé. "Ceny benzínu padnou jako hradby Jericha," prorokuje.

A poněkud výstřední náboženská skupina si už taká našla svou hymnu. Jako základ posloužil nápěv známého protestsongu We Shall Overcome, u nás známého pod názvem Jednou budem dál.

Refrénem "We'll have lower gas price" teď ale twymanovci slibují místo překonání překážek na cestě k vítězství a věčnému míru levný benzín.

Čtěte více o rostoucích cenách benzínu ve světě

 

 

Právě se děje

Další zprávy