Průzkum: Bush trhl historický rekord neoblíbenosti

bh
2. 5. 2008 14:40
Dokonce i Richard Nixon byl populárnější
Foto: Reuters

Washington - George W. Bush je nejméně oblíbeným prezidentem v americké historii.

Nelichotivé hodnocení vyplynulo z průzkumu CNN.  S Bushovou politikou je nespokojeno plných 71 procent Američanů. Jednoznačné ano hlavě státu by dalo jen 28 procent obyvatel USA.

"V průzkumech CNN nebo Gallupova ústavu neměl dosud žádný prezident horší hodnocení. Je to dokonce vůbec poprvé, co někdo prolomil hranici sedmdesáti procent," komentoval hodnocení Keating Holland, ředitel oddělení průzkumů v CNN.

Doposud nejhorší známky dostal Harry Truman v roce 1952, kdy mu podle Gallupova ústavu nedůvěřovaly plné dvě třetiny Američanů. Jen o procentní bod méně, tedy 66 procent nesouhlasu, pak měl v roce 1974 v souvislosti s aférou Watergate Richard Nixon.

Nejnovější průzkum také ukázal rekordně nízkou podporu války v Iráku, kterou prezident Bush před pěti lety prohlásil za víceméně úspěšně splněnou misi. S tou nesouhlasí 68 procent Američanů, zatímco pouze necelá třetina je pro.

Američané jsou podle CNN celkově nespokojeni. "Podpora války, hodnocení ekonomiky a podpora Bushe mají jedno společné - jsou špatné," řekl komentátor CNN Bill Schneider.

 

Právě se děje

Další zprávy