ŽIVĚ z USA: Obama rozpovídal němého. Zničí Hillary?

Roman Gazdík (Od zvláštního zpravodaje)
21. 4. 2008 11:44
Aktuálně.cz exkluzivně z Obamova mítinku v Pensylvánii
Foto: Reuters

Scranton, Pensylvánie (od našeho zpravodaje) - Ocitnout se na předvolebním mítinku uchazeče o prezidentskou nominaci Baracka Obamy je jako jít na rockový koncert.

Velký dav hlučí a mává transparenty, publikum rozehřívá hudba z reproduktorů i předkapely, respektive spříznění řečníci. V sedmdesátitisícovém Scrantonu jimi v neděli večer byli dcera J.F.K. Caroline Kennedyová a senátor za Pensylvánii Robert Casey.

Pensylvánie na nohou

Caseyho stát je teď na nohou. V úterý se tu konají napjatě sledované primárky, které mohou rozhodnout o definitivním prezidentském kandidátovi Demokratické strany. Pokud by Hillary Clintonová prohrála, Obama by měl nominaci téměř jistou.

Mítink je sice naplánován na sedmou večerní, už hodinu předtím se však na krytém sportovním stadionu pohybují stovky lidí.

Obama a Casey
Obama a Casey | Foto: Roman Gazdík

"Obama bude pro naši zemi dobrý, má dobré nápady, čerstvé nápady," myslí si šestačtyřicetiletý pojišťovací agent Jeff Munley. "Jasně, že pak ve Washingtonu narazí, tím si můžete být jistí, ale má to v hlavě srovnané. A na rozdíl od Hillary není napojen na ty různé lobbyisty," dodává.

"Bude jiný a přinese změny, které potřebujeme. Lepší vzdělání, které si nyní nemůžeme dovolit," nadšeně skanduje jednapadesátiletá majitelka obchodu se sušenkami Christine Shieldsová.

"Inspiruje nás k tomu, že můžeme být jako on," doplňuje její jedenáctiletá vnučka Rosa Lebronová. Třináctiletý Jordan Edwards přizvukuje: "Lepší školy, lepší vzdělání."

McCain nás nerozdělí

Napište, že nám je více než pětasedmdesát...
Napište, že nám je více než pětasedmdesát... | Foto: Roman Gazdík

Že by demokraté byli rozhádaní, což by podle analytiků mělo nahrávat republikánskému kandidátovi Johnu McCainovi, tu ale není znát. Není zde nikdo, kdo by dal - v případě Obamovy porážky - přednost McCainovi před Hillary Clintonovou.

"Budeme volit Hillary, pokud Obama nevyhraje. Ale on je náš kandidát číslo jedna," usmívají se Meanie Meadová a Blanche Tomaselliová. "Kolik že nám je let? Napište: více než pětasedmdesát."

"Spojené-rozdělené" demokraty hezky symbolizuje manželský pár Jeffreyho a Catherine Petersových, který stojí kousek opodál. On se před osmi lety na kandidátce své malé strany sám ucházel o prezidentskou funkci a nyní podporuje Obamu, ona je stoupenkyně Hillary Clintonové.

Ať už to ale dopadne jakkoliv, budeme volit demokratického kandidáta," tvrdí. "Měli by si navzájem dělat prezidenta a viceprezidenta. Jakmile skončí primárky, rozhodne se a lidi budou volit kteréhokoliv z nich. Není zde nic, co může McCain demokratickému voliči nabídnout."

Před osmi lety Jeffrey Peters kandidoval sám, nyní podporuje Obamu.
Před osmi lety Jeffrey Peters kandidoval sám, nyní podporuje Obamu. | Foto: Roman Gazdík

Když skončí předkapely

To už se ale v davu začíná ozývat hukot a vzhůru letí stovky rukou s transparenty "Změna, je to možné, věříme". Na pódium se právě vyhoupl senátor Casey a začal rozehřívat publikum, které to ale vůbec nepotřebuje.

„Jste připraveni na změnu v Americe?" ptá se Casey davu a ten mu nadšeně přizvukuje. „Věřím v něj, jako jsem nikdy nevěřil v žádného celostátního kandidáta," tvrdí senátor, který za dalších pět minut předává slovo dceři Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Lidé však čekají především na někoho jiného. Ten přichází krátce poté. Dobře upravený, elegantní a neustále se usmívající Barack Obama.

Černošský kandidát je známý svým řečnickým uměním, což potvrzuje i ve Scrantonu.

Ve stylu Martina Luthera Kinga

Vše o volbách v USA:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Nemůžeme si dovolit další zdržení. Náš čas právě nastal. Teď je ta pravá doba," volá do davu a ten mu nadšeně odpovídá skandováním. "Ano, je to možné. Ano, je to možné."

Obama mluví o tom, co je špatně: ekonomická krize, přesun pracovních míst do zámoří, vleklá válka v Iráku, 47 milionů Američanů bez zdravotního pojištění, úlevy na daních ropným gigantům, lobbyisté ovládající Washington.

Ačkoliv se snaží prezentovat jako kandidát všech Američanů, stylem svých projevů vychází z tradic černošského hnutí za občanská práva, vůči kterému se jinak snaží striktně vymezit.

"Tohle je náš moment, tohle je náš čas," volá. "Musíme změnit to, jak se dělá politika ve Washingtonu, a říci jim: Ne v tento čas, ne při těchto volbách, ne v tomto roce."

Jeho kritika míří především na republikány George Bushe a Johna McCaina, později se však "otře" i o svou demokratickou konkurentku Clintonovou.

Obama se prezentuje jako vizionář a spojovatel národa.
Obama se prezentuje jako vizionář a spojovatel národa. | Foto: Reuters

Jejím základním východiskem je, že politiku není možné změnit. A protože ji nemůžeme změnit, tak by měl ve Washingtonu sedět někdo, kdo už to tam zná," říká Obama. "Moji kampaň ale nefinancovali lobbyisté a nebudou mě ve Washingtonu ovládat."

První slovo: Obama

Obamovi nadšeně naslouchá i pár důchodců, kteří s sebou mají muže na vozíčku, trpícího těžkou pohybovou vadou.

"Bobby nikdy nepromluvil, teprve před čtrnácti dny poprvé řekl "Obama". A od té doby to neustále opakuje," pláče dojatá Cathryne Walshová, která před chvílí vtiskla černošskému kandidátovi hubičku. "Myslím si, že jeho projev byl fantastický."

Obamův elektrizující vliv je znát i všude kolem.

 

Právě se děje

Další zprávy