Skandál v Lonely Planet. Autor nebyl v zemi, o níž psal

gaz
15. 4. 2008 10:31
Špatně platili, tak jsem to opsal, hájí se
Kolumbii prý poznal jen ze San Francisca
Kolumbii prý poznal jen ze San Francisca | Foto: UNESCO/Yves Lefčvre

Londýn - O průvodcích Lonely Planet (LP) se mluví jako o bibli cestovatelů. Jsou považovány za jedny z nejkvalitnějších na trhu, ročně se jich na celém světě prodá kolem šesti milionů výtisků.

Jejich integrita však nyní utrpěla těžkou ránu. Dvaatřicetiletý autor LP z amerického Seattlu Thomas Kohnstamm ve své autobiografii napsal, že v jedné ze zemí, o kterých referoval, vůbec nebyl. Své informace získával údajně od známých, z internetu a opisováním jiných průvodců.

Prozradil také, že si na své výlohy vydělával prodejem drog a kladné reference prodával za poskytované sexuální služby.

Kolumbie v San Franciscu

"Na to, abych jel do Kolumbie, mi dostatečně nezaplatili," řekl Kohnstamm australskému listu Sunday Telegraph. "Napsal jsem tu knihu v San Franciscu, informace jsem dostal od holky, se kterou jsem chodil - praktikantky na kolumbijské ambasádě."

Ve své autobiografii s názvem ,"Skončí autoři cestovních průvodců v pekle?", která se má objevit na trhu příští týden, se zmiňuje také o sexu s jistou servírkou.

Thomas Kohnstamm
Thomas Kohnstamm | Foto: Thomas Kohnstamm

"Tento výkon zajistil restauraci zmínku v průvodci, kde bylo zařízení popsáno jako příjemné překvapení s přátelskou obsluhou," napsal Kohnstamm, který v minulosti přispěl do řady průvodců po Latinské Americe a Karibiku.

Vedení Lonely Planet nyní podle vlastního vyjádření ověřuje, jestli jím napsané pasáže korespondují s fakty.

Obecný problém?

Podle Kohnstamma jeho případ není neobvyklý.

"Nemyslím si, že bych dělal něco příliš odlišného od toho, co dělají ostatní autoři nejen Lonely Planet, ale v celém cestovním průmyslu," řekl Kohnstamm britské BBC, jejíž je LP dceřinou společností.

"Pouze mluvím o své vlastní zkušenosti týkající se potíží, se kterými se potýkáte coby skromně placený autor průvodců."

A někteří jiní autoři mu již vyjádřili podporu.

Platíte málo

"Víte, že neplatíte dost peněz, aby autoři udělali práci, kterou očekáváte. Prosíte pisatele, aby to dělali tak levně, jak se dá... nebo pomohli s financováním knihy ze své vlastní kapsy," přitakala Kohnstammovi na stránkách LP Jeanne Oliverová, autorka průvodců po Francii a Chorvatsku.

"Mnoho z nás o napsání takové knihy mluvilo, ale ty jsi byl ten první, kdo měl koule to udělat," stojí v jiném e-mailu.

Vedení LP tvrzení o nedostatečných honorářích odmítlo.

"Thomasova tvrzení neodpovídají tomu, jak pracují naši autoři," řekl agentuře AP zástupce LP Piers Pickard. Podle vydavatele už většina knih, na kterých Kohnstamm pracoval, není v prodeji.

 

Právě se děje

Další zprávy