Expert NASA: S klimatem je to horší, než si myslíme

man
8. 4. 2008 10:04
Průmyslníci neříkají pravdu, tvrdí špičkový vědec
Foto: Aktuálně.cz

Washington - Do ostré kritiky amerických politiků a také kapitánů průmyslu se pustil vědec, vysoce postavený v hierarchii Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Sedmašedesátiletý James Hansen stojí v čele Goddardova ústavu pro studium vesmíru při NASA a časopis Time jej zařadil v roce 2006 na seznam stovky nejvlivnějších lidí planety.

V rozhovoru pro agenturu AFP - a také v nové studii pro časopis Science - uznávaný expert tvrdí, že manažeři velkých průmyslových podniků zatajují před veřejností fakta o vlivu lidské činnosti na globální oteplování.

Planeta v krizi

Podle něj jsou změny klimatu mnohem horší, než se řada lidí a dokonce i politiků domnívá.

Foto: Reuters

"Už jsme dosáhli velmi nebezpečné úrovně oxidu uhličitého v atmosféře. Oteplování zavádí planetu do krize a průmysl, který využívá fosilních paliv, se snaží před lidmi skrývat pravdu," uvedl americký vědec.

Podle něj bude nutné přijmout tvrdá opatření. Zakázat do roku 2030 veškeré továrny a podniky, které využívají uhlí, a do té doby jim zdaňovat emise. Zároveň je nutné mnoho továren přinutit k tomu, aby nevypouštěly oxid uhličitý do ovzduší.

"Problém je, že energie je získávána z devadesáti procent z fosilních paliv. A to je pro mnoho lidí velký byznys," napsal na stránkách Science Hansen, který se tak opřel i do ropného a plynárenského průmyslu.

Jako tabákové firmy

Podle něj je nutné změnit přístup a nikdy by prý k něčemu takovému nevyzýval, kdyby si nemyslel, jak vážná situace je.

"Špičky průmyslu se chovají podobně jako tabákové firmy. Ty také vědí, že kouření způsobuje rakovinu, ale uplácejí část vědců, aby tvrdila, že tomu tak není."

V USA vypukl spor o zadávání zakázek pro vědce už vloni.

Těžařská Společnost Exxon Mobil financovala výzkumné centrum, které nabízelo vědcům tisíce dolarů za to, že věrohodným způsobem zpochybní závěry nedávné pařížské konference OSN o změnách klimatu.

Ve Washingtonu sídlící Americký institut pro podnikání (American Enterprise Institute) údajně nabízel vědcům deset tisíc dolarů za esej o sedmi až deseti tisících slov, který by přesvědčivě vyvracel zprávy o lidském podílu na globálním oteplování.

Institut je blízký názorům Bushovy vlády a Republikánské strany, například výrazně podporoval a mnoha studiemi a přednáškami zdůvodňoval válku v Iráku. Exxon Mobil institutu věnoval za posledních sedm let přes půldruhého miliónu dolarů.

Všichni oslovení vědci však nabídku na sepsání kritického eseje odmítli, takže institut projekt zastavil.

"Diskuse je příliš polarizovaná na dva tábory. Alarmisty a odmítače. Chtěli jsme, aby někdo zvolil jakousi střední cestu, která by nabídla seriózní možnosti řešení problému," hájí nabídku vědcům Kenneth Green z American Enterprise Institute.

 

Právě se děje

Další zprávy