Castro dovolil Kubáncům nocovat v luxusních hotelích

gaz
1. 4. 2008 8:30
Do mnohých resortů neměli vůbec přístup
Raúl Castro
Raúl Castro | Foto: Reuters

Havana - Naděje, které do nového kubánského prezidenta Raúla Castra vkládali někteří pozorovatelé, se ukazují jako oprávněné. Castro podnikl další krok k liberalizaci ekonomiky země.

Nyní povolil, aby Kubánci mohli nocovat v luxusních hotelích, které byly dosud určeny jen pro cizince. Do mnoha turistických resortů (jako je například slavné Varadero) neměli dokonce běžní občané ostrova vůbec přístup, mohli se sem dostat, jen pokud tu pracovali.

S odvoláním na pracovníky hotelů televize BBC uvedla, že zrušení zákazu by mělo začít platit od pondělní půlnoci (5 hodin v úterý ráno SEČ).

Raúl nedávno Kubáncům dovolil nakupovat počítače, DVD a mikrovlnné trouby. Za mnohem důležitější byl však považován další krok, kterým umožnil zemědělcům, aby si sami obstarávali zemědělské potřeby.

Minulý pátek pak státní telefonní společnost ETECSA oznámila, že začne poskytovat mobilní služby i pro Kubánce. Někteří Kubánci mobil mají, ale museli si ho paradoxně zaregistrovat na cizince. Dochází tak ke zvláštní situaci, kdy nepříliš movití Kubánci bohatým cizincům platí provizi, aby mohli volat z vlastního telefonu.

Jeden malý zádrhel tu ovšem je. Běžný obyvatel ostrova, který nepracuje například v turistickém průmyslu, nemá nejen na luxusní hotel, ale ani na to si koupit mikrovlnku. Jeho plat totiž činí přibližně 270 korun měsíčně.

Čtěte také:
Svět vydělává na Kubě. Díky americkému embargu
Bush: Kuba se nemění, embargo nezrušíme

 

Právě se děje

Další zprávy