Změna na Kubě: Lidé budou moci používat mobily

tsc
29. 3. 2008 10:30
Nový prezident slíbil zpřístupnit konzumní zboží
Foto: Ondřej Besperát

Havana - Nový kubánský president Raúl Castro v pátek svému lidu slíbil, že mu dovolí používat mobilní telefony. Informovala o tom agentura Reuters.

Na Kubě se používá nejméně mobilních telefonů v celé Latinské Americe. Služba byla doteď dostupná pouze pro cizince a vládní zaměstnance.

Kubánský monopolní poskytovatel telefonního spojení ETECSA, společný podnik s Telecom Italia, se nechal slyšet, že prodej telefonů veřejnosti je otázkou dnů. Veřejnost doufala, že zpřístupnění mobilní sítě bude jedním z prvních prezidentových kroků.

Castro po převzetí úřadu slíbil, že začne rušit "nepřiměřená nařízení a zákazy" během několika týdnů. Někteří Kubánci již mobily mají, ty jsou však zaregistrované na jejich zaměstnavatele nebo cizince.

"Takových opatření bude muset být víc, abychom se zbavili tisíce a jedné překážky, po kterých život na Kubě hořkne," říká student universzty Jofre Valdes.

Příští měsíc si budou Kubánci kromě telefonů moci začít kupovat i počítače a DVD přehrávače. Stejně jako za telefony však za ně budou muset platit tvrdou měnou.

Castro vedle těchto povolení slíbil restrukturalizaci zemědělství: omezit byrokracii a podpořit růst produkce.

Většina lidí si však stěžuje, že platy vyplácené v kubánských pesos jsou příliš nízké, konvertibilní měny mají hodnotu víc než čtyřiadvacetinásobnou.

K tvrdé měně má přístup zhruba 60 procent obyvatel. Většinou se jedná o příspěvky od příbuzných, kteří žijí v zahraničí. Část tuto měnu získává spropitným od zahraničních turistů nebo jako výhody od farem a továren.

O Kubě čtěte více:

Bush: Kuba se nemění, embargo nezrušíme

 

Právě se děje

Další zprávy