Iráčtí veteráni mluví o svých válečných zločinech

Roman Gazdík
18. 3. 2008 15:57
Zabíjeli jsme jen tak civilisty, říkají vojáci USA
Typický den v Iráku
Typický den v Iráku | Foto: IVAW

Silver Spring - O víkendu se v Silver Spring v americkém Marylandu sešly na dvě stovky veteránů z Iráku a Afghánistánu. Veteráni promluvili o svých válečných zločinech, za které nebyli nikdy potrestáni a kterých se podle nich vojáci Spojených států dopouštějí běžně.

Konference Winter Soldier: Irák a Afghánistán navazuje na podobné setkání, které se uskutečnilo roku 1971 v coloradském Denveru. Tam se sešli a ze svých zločinů zpovídali veteráni vietnamského konfliktu.

Pro Pentagon bylo víkendové setkání, které organizace Iráčtí veteráni proti válce (IVAW) přenášela živě na svých webových stránkách, hořkou pilulkou.

"Tento muž byl můj třetí potvrzený zabitý," říká Turner. "Jak vidíte, jel na kole."
"Tento muž byl můj třetí potvrzený zabitý," říká Turner. "Jak vidíte, jel na kole." | Foto: IVAW

Vojáci mluvili o zónách, kde mohli volně střílet civilisty, o nerespektování jakýchkoliv pravidel boje, o bití a střílení nevinných, o rasismu pronikajícím až do nejvyšších armádních kruhů a o mučení vězňů.

"Říkám mu tlusťoch"

"18. dubna 2006 jsem měl prvního potvrzeného zabitého. Ten muž byl nevinný. Neznám jeho jméno. Říkám mu tlusťoch," prozrazuje davu shromážděných veteránů bývalý kulometčík z Iráku Jon Michael Turner, který si strhnul prýmky a svá vyznamenání a odhodil je za potlesku obecenstva do sálu.

Turner pak pokračoval v líčení toho, jak stříleli na budovy, aniž by věděli, jestli jsou uvnitř civilisté, terorizovali rodiny nočními prohlídkami a jak si s kamarády vyšli do ulic jen tak zastřílet.

Jon Turner
Jon Turner | Foto: IVAW

Zdůraznil také to, že když byli poblíž novináři, začali se chovat "přesně podle předpisů".

"Každý, kdo tady sedí má tyto zážitky. Do Iráku a ven z něj bylo podniknuto milion výletů, takže možnosti jsou nekonečné... Je mi líto věcí, které jsem udělal. Už nejsem to monstrum, kterým jsem kdysi byl," uzavřel své vystoupení Turner. 

Každodenní Irák

I z proslovů dalších panelistů se vynořoval obraz nedostatku disciplíny bojujících vojáků, nejasných pravidel boje a absence ohledu k utrpení civilistů.

Bývalý seržant Jason Lemieux hovořil o tom, že námořní pěchotě bylo dovoleno zabíjet každého, kdo se objevil na ulici při zákazu vycházení, o podstrkávání zbraní mrtvým civilistům a o absenci jakékoliv trestní zodpovědnosti.

"Členové mé jednotky bezohledně a bezdůvodně stříleli na nevinné civilisty... a pak se tím chlubili," potvrzuje Jason Hurd z Tennessee. "Vytáhl jsem zbraň na osmdesátiletou stařenku, která mě neviděla (a proto nezastavila auto), protože jsem stál před pouštně žlutou budovou a měl na sobě pouštně žluté oblečení."

"Dámy a pánové, věci jako jsou tyto se v Iráku stávají každý den. Jsou výsledkem našeho strachu, strachu o náš život" uzavřel svůj projev Hurd. "Trýzníme tyto lidi, narušujeme jejich život."

Nezájem médií

IVAW chtěli podle svých slov tímto setkáním v předvečer pátého výročí invaze do Iráku  upozornit veřejnost na každodenní brutalitu války, které není podle nich v médiích dáván dostatečný prostor.

Otázkou je, nakolik se jim to podařilo. Kromě dvou bostonských listů a článku v oblastní příloze Washington Postu o události informovala pouze média lokálního či levicově zaměřeného charakteru.

 

Právě se děje

Další zprávy