Obama je pro radar nejméně, říká americký reportér

gaz
17. 3. 2008 17:05
Tom Oliphant je novinářem listu Boston Globe
Tom Oliphant
Tom Oliphant | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Americká prezidentská kampaň graduje a především na demokratické straně politického spektra je stále zamotanější.

Aktuálně.cz proto k online rozhovoru pozvalo předního odborníka na tuto problematiku Toma Oliphanta. Ten během své novinářské kariéry přinášel reportáže z již 10 prezidentských kampaní, a mohl tak našim čtenářům pomoci tento těžce pochopitelný kolotoč lépe uchopit.

"Překvapuje mě, kolik toho lidé v Česku vědí o americkém volebním systému," rozesmál se nad jednou otázkou americký novinář. "O superdelegátech byste podle mého názoru ani vědět neměli."

Podle Oliphanta pokračující demokratická kampaň škodí republikánskému kandidátovi Johnu McCainovi, který nyní musel přijet do Iráku, aby si ho vůbec někdo všiml. Domnívá se také, že jeho šance vyhrát jsou nízké i díky špatné ekonomické situaci v zemi, která se navíc nachází v nepopulární válce.

"Od začátku 20. století nikdy nevyhrála ta strana, která nezajistila růst ekonomiky," předpovídá výsledek prezidentských voleb Oliphant.

Vše o amerických volbách: Sledujte podrobný speciál deníku Aktuálně.cz

Tom Oliphant je od roku 1968 washingtonským korespondentem předního amerického listu Boston Globe. Byl jedním ze třech editorů, kteří zpracovávali reportáže týkající bolestivého rušení rasové diskriminace na bostonských školách, které byly roku 1975 ohodnoceny Pulitzerovou cenou.

V prosinci minulého roku mu vyšla kniha Totální amatéři (Utter Incompetents) analyzující prezidentství George Bushe. Mimo to napsal i knihu o baseballovém týmu Brooklyn Dodgers (dnes Los Angeles Dodgers).

Tom Oliphant žije ve Washingtonu se svou ženou Susan Spencerovou, korespondentkou televize CBS.

Celý rozhovor čtěte zde:

Odpovězeno: 17. 03. | 13:42Autor: Marťa

Otázka: Dobrý den, kdo je lepší aby vyhrál americké volby abysme tu neměli radar?

Jak se díváte na českou volbu prezidenta, v BBC se psalo že byl zvolen na základě mafiánských metod, asi jste slyšel o vydírání, nabídky úplatků, vyhrožování atd. Byla by v USA taková volba vůbec platná? A bylo by v USA mo

Tom Oliphant: Žádný z kandidátů ještě neodpověděl na tuto konkrétní otázku týkající se Polska a České repuliky. Co se obecně protiraketové obrany týče, John McCain v tento systém věří více než ostatní kandidáti. HIllary Clintonová by zřejmě pokračovala v politice svého manžela. Barack Obama se přiklání k tomu, že protiraketový systém podporuje rozšiřování zbraní.

Odpovězeno: 17. 03. | 13:44Autor: Marťa

Otázka: Bylo by v USA možné aby prezident byl manželce opakovaně nevěrný s milenkami jako se to děje u nás a nemusel odstoupit? Díky za odpověď.

Tom Oliphant: Věrnost je problem na obou stranách Atlantiku. Ve 21.století si pomalu zvykáme na nový význam slova rodina. Možná příští Vánoce oslaví Klausovi, Spitzerovi (odvolaný newyorský guvernér, který chodil za prostitutkami - pozn. redakce) a Clintonovi dohromady a stráví spolu přijemný večer.

Odpovězeno: 17. 03. | 13:44Autor: Vašek

Otázka: Je možné , že američané připustí aby v úřadu prezidenta USA byla žena. Byl by to asi průlom v myšlení američanů.Jaký máte na to názor?

Tom Oliphant: Byl by to průlom. Začít o tom mluvit na veřejnosti ale nebylo jednoduché. Všichni jsou velmi citliví, muži i ženy. Lidé řekli ledacos a pak toho litovali. Ale po kampani, která trvala rok, jsou USA mnohem blíže k uskutečnění tohoto kroku, než před rokem.

Odpovězeno: 17. 03. | 13:47Autor: geograf

Otázka: Dobrý den.
Je opravdu tak jasné, jak to v ČR vypadá, že příštím prezidentem bude demokrat, bez ohledu na to, jak dopadnou primárky?
Děkuji

Tom Oliphant: Ne, v žádném případě. V moderní americké historii je velmi zřídkavé, aby při nepopulární válce a při špatné ekonomické situaci ta strana, která je u moci znovu vyhrála. To platí zvláště o ekonomice. Dokonce od začátku 20. století nikdy nevyhrála ta strana, která nezajistila růst ekonomiky.

Odpovězeno: 17. 03. | 13:56Autor: Marsmeloun

Otázka: Ve volební prezidentské kampani zaznívá stále víc argument, že USA nemůže z Iráku ztáhnout vojáky z Iráku, protože by tak prohrála válku v Iráku. Co si o tomto tvrzení myslíte? Nemyslíte, že válka v Iráku USA prohrály přesně v okamžiku, kdy bylo jasné, že Irák neměl WMD a styky s Al Kajdou?

Tom Oliphant: John McCain věří, že pokud by se stáhla americká vojska z Iraku, zemi by zachvátil chaos. Obama a Clintonová si myslí, že při případném stažení a správném tlaku na iráckou vládu, aby se zaměřila na obranu a reformy, bylo by možné v zemi zajistit stabilitu. McCainův argument je že americká přítomnost je nezbytná. Obama a Clintonová věří, že vojenská přítomnost by znamenala válku bez konce.

Odpovězeno: 17. 03. | 13:59Autor: Eden

Otázka: Jaký je vlastně faktický rozdíl mezi Clintonovou a Obamou? Když člověk zachytí sem tam nějaký spot v mediích, nikdy se v něm nemluví o programu kandidátů, a většinou zaznívají pouze volební fráze.

Tom Oliphant: Je fakt, že k tomu, abyste našli rozdíl mezi Obamou a Clintonovou, musíte použít lupu. Rozdíly existují, například v otázce, zda má být v USA povinné zdravotní pojištění (Hillary říká ano), nebo jestli by vláda měla zasáhnout ve stagnujícím trhu s nemovitostmi (Hillary říká ano). Ale hlavní rozdíl je ve filozofii: HIilary Clintonová je tradiční liberální demokrat. Když máš problémy, snažíš se je vyřešit. Obama je ten, komu v USA říkáme politik "hnutí," který věří, že změna přichází zespoda, ne z vlády.

Odpovězeno: 17. 03. | 14:00Autor: JBT

Otázka: Dobrý den, domníváte se, že tzv. superdelegáti by byli ochotni zvrátit na konferenci pořadí demokratických kandidátů, pokud by mezi kandidáty byl rozdíl 100 - 200 volitelů? Kdo by pak měl větší šanci - Obama či Clinton?

Tom Oliphant: Překvapuje mě, kolik toho lidé v Česku vědí o americkém volebním systému. Ale ta otázka má zajímavé filozofické pozadí. Pokud nebude 20 procent delegátů zvoleno, jak by se měli zachovat? Měli by následovat voliče ve svém státě, nebo na úrovni federace? Nebo by měli následovat pouze své vlastní svědomí? Myslím si, že většina z nich bude naslouchat voličům na úrovni států i federace.

Odpovězeno: 17. 03. | 14:19Autor: Dominique

Otázka: V USA je nepochybne nutna reforma financi, kdo by se ze soucasnych tri kandidatu takove reformy ujal nejlepe?

Tom Oliphant: Mluvíte asi o finančním systému. V minulosti byly problémy na trzích i ve vládě, které zabránily Američanům uvědomit si vážné problémy s půjčkami. Neměly by se nabízet jen okamžitá řešení, ale změnit finanční regulační systém, aby se to znovu nestalo. Tohle je druhá velká finanční krize na trhu v USA za posledních 20 let. McCain musí ještě vysvětlit svůj přístup k tomuto problému. Hillary Clintonová navrhla zmrazení exekucí domů, jakož i moratorium na zvýšení úrokových sazeb u nemovitostí. Je to vzácný příklad, kde se rozchází s Obamou, který věří, že zmrazení a moratoria pouze situaci zhorší. Myslím, že je moudřejší pomoci jednotlivým vlastníkům nemovitostí tak, aby si je ponechali.

Odpovězeno: 17. 03. | 14:31Autor: MoT

Otázka: "Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety"

"Ti, kteří by se vzdali podstatné svobody, aby si opatřili trochu dočasného bezpečí, nezaslouží ani svobodu, ani bezpečí." (připisováno Benjaminu Franklinovi)

do you think thats what's in store for US?
Since a LOT of liberties were given up already...

Myslíte si, že je to pro nás nyní v USA připraveno. Protože MNOHA svobod jsme se již vzdali...

Tom Oliphant: NE. Toto bylo 7 kontroverzních let, co jsme prožili. Vláda má nyní možnosti, které před rokem 2001 neměla. Je možné, že jsou lidé zadrženi bez soudu nebo i žaloby. Je jednodušší odposlouchat telefon nebo přečíst e-mailovou komunikaci. Ale ve srovnámí s růstem vládní moci během Občanské války nebo druhé světové války není její moc tak citelná pro Američany. Všichni si dáváme velký pozor, abychom se nedostali do situace, kterou popisuje Benjamin Franklin ve svém citátu.

Odpovězeno: 17. 03. | 14:40Autor: martin

Otázka: Dobrý den, jak hodnotíte Bushovo období a kde očekáváte změny? Kdo ze tří kandidátů by pokračoval v Bushově cestě a kdo naopak by vedl Ameriku ke stažení z Iráku atd. a spíše se zaměřil na její konsolidaci? Jaký je strach z Číny? Děkuji za odpovědi a přeji krásný den

Tom Oliphant: Když se stal v roce 1981 prezidentem Reagan, položil v poslední debatě s Jimmym Carterem zajímavou otázku: "Cítíte se lépe, než před 4 roky?" V tomto ohledu je Bush jedním z nejméně úspěšných prezidentů v americké historii. Nežijeme v míru, jsme vlastním rozhodnutím ve válce a naše ekonomika má velké problémy. Dokud bude válka pokračovat, země bude velmi pomalu reagovat na další výzvy 21. století - například na Sýrii, stejně jako na nástup Číny mezi světové velmoci a také na pokračující ekologické problémy způsobené klimatickými změnami. Demokraté musí také teprve nabídnout jasný plán, jak se dostat z válek v Iráku a Afghánistánu.

Odpovězeno: 17. 03. | 14:43Autor: ctenarka

Otázka: Dobrý den, prozradil byste nam prosim neco ze zakulisi kampane - treba 1 priklad aktualniho "Vrtěti psem", 1 priklad z dilny "Jak se dela prezident" a 1 priklad spinave kampane ala nekdejsi Bushuv sef kampane Rove. Diky moc.

Tom Oliphant: Před 4 lety John Kerry potají požádal Johna McCaina, aby s ním spojil síly proti prezidentu Bushovi. McCain tuto možnost dokonce zvažoval, ale potom se rozhodl, že jeho budoucnost by měla být na straně Bushe. V tento okamžik se některé McCainovy názory výrazně změnily, zvláště ve srovnání s názory, které zastával při prezidedntské kampani proti Bushovi. Nejlepší příklad je z domácí politiky, kdy McCain odmítl velké škrty v daních, které ale po 2004 sám podpořil.
Nikdy jsem bohužel neviděl scénář, který by připomínal film Vrtěti psem, možná snad invaze Granady v 1983, kterou jsme my Američané nikdy vlastně nepochopili.

Odpovězeno: 17. 03. | 14:44Autor: sumec

Otázka: Domnívate se, že prodlužující se Demokratické primárky mohou kandidátovi Republikánů McCainovi spíše napomoci (vzájemné vytahování špíny z táborů Demokratů, rozpolcenost strany...), nebo spíše uškodit (soustředění se médií na Demokraty...)? Děkuji za odpověď.

Tom Oliphant: Souhlasím s druhou částí otázky. V tomto momentě je zájem o demokratické primárky tak velký, že to McCaina skoro zastínilo. V důsledku je skoro nemožné, aby McCain získal zájem médií. Není proto náhodou, že senátor je právě na návštěve v Iráku, aby se o něj novináři více zajímali. Kampaň v demokratickém táboře už těžko může být osobnější, než je... Tohle bude nadále přitahovat média.

Odpovězeno: 17. 03. | 14:52Autor: Slétnuvší se moucha

Otázka: Zdravim! Chtel bysem se voptat, kolik snite denne hamburgru?

Tom Oliphant: Má žena by mě zabila, kdyby mě viděla jíst hamburgery... Děkuji za vaše otázky a na shledanou.

Odpovězeno: 17. 03. | 15:11Autor: Eveline

Otázka: I think that majority of black voters vote for senator Obama just because he is black not because of his political views or program (though I have not heard much on his particular program, just popular phrases). Do you agree?

Domnívám se, že většina černých voličů volí senátora Obamu jen proto, že je černý, a nikoli kvůli jeho specifickému programu (ačkoliv jsem o jeho psecifickém programu příliš neslyšela, pouze fráze pro lidi). Souhlasíte?

Tom Oliphant: Ne, není tomu tak. Když Obama začal svoji kampaň, průzkumy ukazovaly, že Afroameričané ve své valné většině podporují Clintonovou. Většinou proto, že znali manžele Clintonovi a částečně i proto že mnoho Afroameričanů si nemysleli že má realistickou šansi vyhrát. Až v lednu když Obama vyhrál v Iowě se tento názor změnil až v posledních několika týdnech začal Obama masově získavat hlasy Afroameričanů. Černí voliči si uvědomují, že je rozdíl mezi Obamou a Condolleezza Rice nebo Colin Powell. Volí se vždy podle etnik, a Obama ve státech, ve kterých vyhrál, vyhrál 40 až 50% hlasů i bílých voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy