Poradkyně Obamy odchází. Nazvala Clintonovou monstrem

man
8. 3. 2008 12:25
Obama i Clintonová by podle průzkumu porazili McCaina
Hillary Clintonová.
Hillary Clintonová. | Foto: Reuters

Washington - Do amerických prezidentských voleb zbývá ještě osm měsíců, ale souboj mezi dvěma soupeři o nominaci za Demokratickou stranu ani zdaleka není u konce.

Hillary Clintonová i Barack Obama na sebe nevybíravě útočí. A stejně tak i jejich poradci a asistenti. Obamova poradkyně Samantha Powerová ale zašla už příliš daleko, když v rozhovoru s britskými novináři nazvala Hillary Clintonovu "příšerou."

Její slova vyvolala ve straně vlnu odsouzení. Kvůli tomu se dnes rozhodla rezignovat a opustit Obamův tým.

"Sama řekla, že odejde, a my její rozhodnutí akceptujeme," uvedl Obamův mluvčí Robert Gibbs.

Demokrat by nyní vyhrál

Kdyby se volby konaly nyní, dostal by se do Bílého domu bez ohledu na aktuální hádky po osmi letech znovu kandidát demokratů.

John McCain.
John McCain. | Foto: Reuters

Deník Washington Post a televize ABC společně zveřejnily výsledky průzkumu, který republikánskému uchazeči Johnu McCainovi nedává příliš velké šance.

Podle výsledků by podlehl v prezidentském souboji jak Baracku Obamovi, tak Hillary Clintonové.

S Obamou o dvanáct procent, s Clintonovou o šest procent.

Průzkum také ukázal, že zhruba dvě třetiny Američanů vidí kriticky působení George Bushe ve funkci prezidenta a domnívá se, že další setrvávání amerických vojáků v Iráku je zbytečné.

Válka v Iráku zřejmě bude spolu s ekonomikou hlavním tématem voleb. Zatímco demokraté jsou pro rychlý odchod z Iráku, McCain tam chce americké vojáky ponechat.

Je McCain příliš starý ?

Republikán kritizuje zejména Obamu za jeho údajnou naivitu a nezkušenost v zahraniční politice a boji s terorismem.

Z průzkumu Washington Postu a ABC také vyplývá, že nezanedbatelné části Američanů připadá McCain příliš starý. Uvedlo to sedmadvacet procent dotázaných.

McCainovi bude letos dvaasedmdesát. Clintonová je mladší o dvanáct let, Obama dokonce o šestadvacet.

Barack Obama
Barack Obama | Foto: Reuters

Kdo z demokratů se nakonec McCainovi 4.listopadu postaví, stále není jasné. Clintonová tento týden vyhrála primárky v Texasu a Ohiu, čímž se znovu vrátila do hry.

V sobotu se další primárky konají ve Wyomingu. Ten rozhodl o demokratickém kandidátovi v roce 1960, když byl díky hlasům v tomto státě nominován John F. Kennedy.

Obama je v posledních měsících velmi úspěšný ve shánění peněz na kampaň. V únoru získal od sponzorů 55 milionů dolarů, což je za dobu jednoho měsíce historický rekord.

Hillary Clintonová získala za stejný měsíc "jen" 35 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy