Na Guantánamu se mučí Bee Gees nebo Metallicou

gaz
6. 3. 2008 16:45
Seznam písní, které používají USA při výsleších

Washington - Jakou skupinou byste si přáli být týráni? Vadili by vám Bee Gees či Bruce Springsteen? A co takhle Christina Aguilera a Eminem?

To jsou totiž někteří z hudebníků, které američtí vojáci používají ke "zlomení" vězňů na Guantánamu a v Iráku.

Písně jsou využívány k tomu, aby zabránily vězňům ve spánku, prodloužily šok ze zatčení a dezorientovaly je během výslechu. Informoval o tom americký magazín Mother Jones.

Urážlivé pro Araby

Podle novinářky Justine Sharrockové je nejběžnějším typem hudby ve věznicích heavy metal a zřejmě vůbec nejčastější písní Enter Sandman z "černého alba" Metalliky z roku 1991.

Christina Aguilera
Christina Aguilera | Foto: Aktuálně.cz

"Používají ale také písně, o kterých se domnívají, že budou urážlivé pro Araby. Myslím, že například Christina Aguilera byla vybrána, protože je tak sexuální. Používali ji, když do místností přiváděli ženy, aby zastrašili a rozrušili vězně," tvrdí Sharrocková, která svůj seznam založila na zápisech z výslechů, rozhovorech s vojáky a na informacích z médií.

Vlastenecké písně?

Údajně jsou také využívány vlastenecké písně, které mají ve vojácích nabudit patřičný patriotismus. Jako například America od Neila Diamonda nebo Born in the USA od Bruce Springsteena.

Ironií je, že Springsteen je protiválečným aktivistou a jeho píseň není přímočarou oslavou USA, ale mluví o dopadu války ve Vietnamu na běžného Američana.

Zajímavé je i zařazení proanarchistické skupiny Rage Against the Machine, která proti používání své hudby k takovým účelům už ministerstvu zahraničí a americké armádě napsala protestní dopis.

Ve věznicích mimo jiné hraje:

Metallica: Enter Sandman
Bee Gees: Stayin´ Alive
Deicide: Fuck Your God
Neil Diamond: America
Bruce Springsteen: Born in the USA
Eminem: White America
Rage Against the Machine: Bulls on Parade
Christina Aguilera: Dirrty
Prince: Raspberry Beret
AC/DC: Hells Bells
Don McLean: American Pie

Metallica: Rádi přispějeme

Někteří to však vidí jinak. Například zpěvák a kytarista Metalliky James Hetfield si myslí, že jeho hudba otravuje rodiče už roky, tak proč by nemohla brnkat na nervy teroristům.

"Kdybych poslouchal death metal dvanáct hodin v kuse, také bych se zbláznil. Řekl bych vám všechno, co byste chtěli vědět," uvedl Hetfield roku 2004 v rozhovoru pro americkou rozhlasovou síť NPR.

Nejvíce nadšený je bubeník floridské deathmetalové skupiny Deicide (bohovražda).

"Je to skvělé. Pokud splňujeme vojenské standardy zvukového týrání, cítím se, jako když Deicide svým dílem podporuje naše jednotky. Jsem rád, že jsem byl schopen nakonec nějak přispět," prohlásil Steve Asheim.

 

Právě se děje

Další zprávy