Krize v Andách: Chávez platil povstalce v Kolumbii

gaz
4. 3. 2008 13:01
Ozbrojenci chtěli údajně vyrobit špinavou bombu
Venezuelská helikoptéra na hranicích s Kolumbií
Venezuelská helikoptéra na hranicích s Kolumbií | Foto: Reuters

Bogota - Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) hodlali koupit 50 kilogramů uranu. Podle kolumbijské vlády to dokazují dokumenty nalezené v táboře rebelů.

"Zmiňují jednání o 50ti kilech uranu. To znamená, že FARC učinily velké kroky ve světě terorismu. Chtěly se stát globálním agresorem. Nemluvíme o domácí guerille, ale o mezinárodním terorismu," citovala stanice BBC kolumbijského policejního prezidenta Oscara Naranja.

Kolumbijský viceprezident Francisco Santos uvedl, že povstalci hodlali z uranu vyrobit špinavou bombu.

Podle Bogoty nalezené dokumenty také dosvědčují, že venezuelský prezident Hugo Chávez přímo guerilly financoval. Na jejich konto měl převést 300 milionů dolarů.

Venezuela tato obvinění odmítla.

Betancourtová "téměř osvobozena"

Už během víkendu Kolumbie obvinila ekvádorského ministra vnitra Gustava Larreu, že s kolumbijskými rebely tajně jednal. Ministr to přiznal, dodal však, že se tak stalo pouze v rámci mezinárodní snahy osvobodit 40 politických rukojmích, které FARC zadržují.

Ekvádorský prezident Rafael Correa dokonce oznámil, že jeho vládě se již téměř podařilo vyjednat propuštění 12ti rukojmích, včetně nejznámější z nich: francouzsko-kolumbijské občanky a bývalé prezidentské kandidátky Íngrid Betancourtové.

Podle Correy o těchto jednáních Kolumbie věděla.

Tanky na kolumbijských hranicích

Vztahy mezi Bogotou a jejími dvěma sousedy jsou nyní na bodu mrazu. Vše odstartoval kolumbijský útok na tábor FARC na ekvádorském území v sobotu ráno. Zahynulo při něm 17 partyzánů, včetně zástupce nejvyššího velitele organizace Raúla Reyese.

Jak Ekvádor, tak jeho spojenec Venezuela následně vyslaly vojenské oddíly na kolumbijskou hranici. Caracas oznámil, že uzavírá svou ambasádu v Bogotě a že z Venezuely vyhostí všechny kolumbijské diplomaty. Podobně učinil i Ekvádor.

Zvláštní zasedání Organizace amerických států (OAS) se bude problémem zabývat v úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy