Útoky z 11. září schvaluje sedm procent muslimů

Martin Novák Martin Novák
27. 2. 2008 15:50
Několikaletý průzkum zahrnul čtyřicet islámských zemí
Foto: Reuters

Washington - Mimořádně rozsáhlý průzkum veřejného mínění mezi muslimy po celém světě dokončil nyní tým amerických vědců.

Pod vedením známého orientalisty a profesora Georgetownské univerzity Johna Esposita trval výzkum několik let a zahrnul přes padesát tisíc lidí ve čtyřiceti islámských zemích.

Ze zveřejněných výsledků vyplývá, že teroristický útok Al-Káidy na Washington a New York 11.září 2001 schvaluje či obhajuje sedm procent z více než 1,3 miliardy muslimů po celém světě.

Muži jsou radikálnější než ženy

Mnoho oslovených muslimů útok odsoudilo s poukazem na smrt nevinných lidí a civilistů.

Mezi těmi, kteří teroristický útok schvalují, výrazně převládají muži nad ženami v poměru 63 ku 37 procentům. Téměř polovina takto smýšlejících muslimů bylo ve věku od osmnácti do devětadvaceti let.

(ISLÁMSKÝ SVĚT - INFOGRAFIKA: Kliknutím na číslo se objeví základní údaje o příslušné zemi)

Podle Johna Esposita ale průzkum také prokázal, že terorismus a radikalismus příliš nesouvisí s chudobou a ekonomikou, jak se někdy uvádí především v liberálních kruzích.

"Radikální muslimové jsou často vzdělanější,  bohatší a mají lepší zaměstnání než lidé, které lze charakterizovat jako umírněné nebo tolerantní," uvedl americký profesor.

Ukázalo se také, že pro většinu muslimů je náboženství jednou z nejdůležitějších věcí v životě. Uvedlo to 99 procent Indonésanů, 98 procent Egypťanů a 95 procent Pákistánců.

Ani sekularismus, ani teokracie

Komplikovanější je vztah muslimů k uplatňování přísného islámského práva šarí'a a k demokracii. Podle Esposita chce většina z nich, aby šarí'a byla jen jedním ze zdrojů práva a zákonu, ale nikoliv jediným.

"Mnoho muslimů nechce ani teokracii, ani sekulární stát. Chtějí demokracii, v níž hraje náboženství důležitou roli," zní závěr autorů průzkumu.

Evropa oblíbenější než USA

Analýza získaných odpovědí také ukázala, že muslimové ve svém pohledu na Západ značně rozlišují mezi jednotlivými zeměmi.  USA vidí v negativním světle pětasedmdesát procent z nich, zatímco Německo a Francii jen třináct procent.

Detailní závěry výzkumu zveřejní tým v knize Who Speaks for Islam: What a Billion Muslims Really Think, která v USA právě vychází.

ČTĚTE TAKÉ: Pro Evropany je islám hrozbou. Pro Američany ne

 

Právě se děje

Další zprávy