Studenti i dělníci na Kubě se osmělují. Kritizují režim

gaz
8. 2. 2008 15:45
Kubánci přijali výzvu ke konstruktivní kritice

Havana - O tom, že se výzva ke konstruktivní kritice může v uzavřené společnosti snadno přeměnit v bumerang, se momentálně přesvědčuje kubánský režim.

Podobně jako kdysi Michail Gorbačov rozhýbal stojaté vody v Sovětském svazu svou politikou glasnosti (=otevřenosti), způsobila nedávná výzva zastupujícího kubánského vůdce Raúla Castra ke konstruktivní kritice coby nezbytné podmínce k pokroku netušenou odezvu.

Na vlastní kůži se o tom mohl přesvědčit předseda kubánského parlamentu Ricardo Alarcón, který 19.ledna absolvoval setkání se studenty na Univerzitě informačních technologií (UCI) v Havaně. 

Prohlédněte si krátký sestřih z debaty (ve španělštině):

Cestovat nemůžete, protože lidí je moc

Alarcón musel čelit nejednomu nepříjemnému dotazu. Například byl nucen krkolomně obhajovat, proč nesmějí Kubánci volně cestovat do zahraničí.

"Pokud by každý na světě, všech 6 miliard obyvatel, mohl cestovat, kam by se mu zachtělo, vyprovokovalo by to v leteckém provozu obrovskou zácpu," prohlásil Alarcón. 

"Ti, kdo cestují, jsou opravdu v menšině," dodal a zřejmě mimovolně u toho ukázal sám na sebe.

Chci vidět, kde umřel Che

Ávila by chtěl vidět místo, kde zemřel Che. Peníze na to má, odjet ale nemůže.
Ávila by chtěl vidět místo, kde zemřel Che. Peníze na to má, odjet ale nemůže. | Foto: Reuters

Tím si ale pouze naběhl.

"Kubánci nemají žádnou možnost ubytovat se v hotelích nebo cestovat po světě," vytýkal Alarcónovi studentský vůdce Eliécer Ávila.

"Vezměte si například mě," říká na videu. "Nechci umřít bez toho, abych jel na místo, kde umřel Che (=revoluční vůdce Ernesto Che Guevara). Tam v Bolívii... chtěl bych to místo ukázat svým synům."

Kubánci se nemohou pohybovat nejen po světě, ale je jim (až na pracovní personál) zakázán přístup i do turistických zón na Kubě, jako je například hotelová oblast Varadero.

Poslanci? Neznám

Ávilovi se také nelíbí, že na Kubě neexistuje svobodný přístup k internetu a fungují zde dvě různé měny (cosi jako dřívější koruny a bony). Zatímco pracující mají plat účtován v "pesu nacional", mnoho běžných věcí je k dispozici pouze za "peso convertible".

"Člověk tak musí pracovat dva až tři dny na to, aby si koupil zubní kartáček," stěžoval si Ávila.

Naopak jiný ze studentů poukázal na to, že v parlamentních volbách, které se na Kubě konaly v druhé polovině ledna, musel vybírat z lidí, které nikdo nezná.

"Říkal jsem si: Kdo to je? Odkud se vzali?" říká na videu Alejandro Hernández. "Pouze jsem si na plakátech přečetl jejich domnělé zásluhy. Nikdy nenavštívili UCI."

Druhé video

Televize CNN zveřejnila i druhé video, na kterém kubánští pracující ostře kritizují novou daň uvalenou na Kubánce pracující pro zahraniční společnosti.

Podle CNN není kritika zřízení na Kubě neobvyklá, nezvyklá je však agresivita, s jakou se na obou videích občané do politiků pustili.

 

Právě se děje

Další zprávy