Co napáchalo tornádo na jihu USA? Podívejte se

gaz
7. 2. 2008 13:24
Amerikou se přehnala nejhorší smršť za 23 let. Fotogalerie
Přeživší pes prolézá trosky domu. Lafayette, Tennessee
Přeživší pes prolézá trosky domu. Lafayette, Tennessee | Foto: Reuters

Jackson (Tennessee) - Americká média mluvila o úterním maratonu primárních prezidentských voleb jako o "superúterý" nebo "super-duper-úterý". A také jako o "tsunami úterý".

Poslední přezdívka se bohužel proměnila ve smutnou předpověď. Místo obřích vln však území pěti amerických států zasáhlo šedesát tornád. Výsledkem je nejméně 55 mrtvých a 150 zraněných.

Podle statistik se jednalo o nejhorší úder větrných smrští od 25. května 1985, kdy v Ohiu a Pensylvánii zahynulo 76 lidí. Superúterní tornáda se také řadí k 15 nejsmrtonosnějším od roku 1950.

Boží drátěnka

"Vypadá to, jako kdyby Pán vzal velkou drátěnku a vydrhnul s ní zemi," citovaly agentury guvernéra Tennessee Phila Bredesena poté, co si letecky prohlédl zdevastované části svého státu.

Právě Tennessee bylo během dvoudenní pohromy postiženo nejvíce: zemřelo tu 31 lidí. Třináct mrtvých je potvrzeno i z Arkansasu, sedm z Kentucky a čtyři z Alabamy. V Mississippi se podle dosavadních informací řádění živlů obešlo bez obětí na životech.

"Nikdy jsem nic takového nezažil - ten hluk. Vaše uši třeští. Mráz vám běhá po celém těle. Je to opravdu strašidelné," řekl deníku Detroit Free Press dvacetiletý Andrew Norman.

Andrew se s dalšími kamarády před tornády schoval v koupelně na univerzitních kolejích, což mu zřejmě zachránilo život. Mnoho z budov Unijní univerzity v Jacksonu (Tennessee) bylo totiž zcela zničeno, další přišly o střechu či zdi.

Národní garda v akci

Americký prezident si vzal k srdci kritiku za pozdní zásah po řádění hurikánu Katrina a tentokrát zareagoval rychle.

"Chtěl bych, aby lidé v těchto státech věděli, že americký národ stojí za nimi," ujistil George Bush postižené o podpoře ze strany federálních úřadů.

Do oblasti vláda poslala Národní gardu, která nyní společně s dobrovolníky pátrá po přeživších i obětech. V sousední Georgii zřídila své krizové centrum Federální agentura pro řízení záchranných prací (FEMA).

Podle Bredesena tornáda vytvořila "pruh zkázy" široký 643 kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy