Clintonové došly peníze na kampaň, začala si půjčovat

pat
7. 2. 2008 12:30
Senátorka oznámila půjčku pět milionů dolarů
Obama je při shánení peněz úspěšnější než Clintonová
Obama je při shánení peněz úspěšnější než Clintonová | Foto: Reuters

Washington - Hillary Clintonová má nečekaný problém. Demokratické kandidátce v souboji o Bílý dům náhle chybějí peníze.

Ačkoli až do konce loňského roku získávala od velkých i drobných sponzorů na svou kampaň rekordní částky, nečekaně těsný a - jak to po superúterý vypadá - také velmi dlouhý boj s Barackem Obamou ji finančně vyčerpal.

Clintonová krátce po skončení série úterního hlasování oznámila, že si na svou kampaň půjčila pět milionů dolarů. Označila to za prozíravou investici.

Čtěte vše o průběhu superúterý: Clintonová vrátila v nočním dramatu úder, napětí stoupá

Ohlášená půjčka dokazuje, že na souboj s Obamou, který se může protáhnout ještě o měsíce, nemá aktuálně dost peněz. Manažer kampaně bývalé první dámy přiznal, že illinoiský senátor má na reklamu víc prostředků.

Obama totiž v prvním měsíci letošního roku dokázal vybrat od přispěvatelů daleko víc než Clintonová. Zatímco Obamovi přibylo na kampaň během ledna 32 milionů dolarů, Clintonové pouze 13 milionů.

"Budeme mít peníze na to, abychom byli konkurenceschopní, ukazuje se ale, že v souboji o peníze prohráváme," přiznal hlavní stratég Clintonové Mark Penn.

Volební superúterý na demokratické straně nerozhodlo nic. Clintonová s Obamou si rozdělili počet delegátů přibližně napůl. Na republikánské straně vyhrál jasně John McCain, který se velmi přiblížil nominaci do prezidentských voleb.

V souvislostech: McCain prezidentem? 10 věcí, které potřebujete vědět

 

Právě se děje

Další zprávy