McCain prezidentem? 10 věcí, které potřebujete vědět

Pavel Tomášek Pavel Tomášek
7. 2. 2008 9:47
Profil vítěze amerického volebního superúterý
John McCain a jeho manželka Cindy na předvolebním mítinku ve Phoenixu
John McCain a jeho manželka Cindy na předvolebním mítinku ve Phoenixu | Foto: Reuters

Praha - Americké volební superúterý, v jehož průběhu si půlka Spojených států vybírala kandidáta pro prezidentské volby, zodpovědělo s velkou pravděpodobností jedinou otázku.

Jedním z účastníků finálového boje o Bílý dům bude v listopadu republikán John McCain.

Z jednadvaceti primárek nezískal ani zdaleka tolik delegátů pro nominační konvent, aby se mohl prohlásit za vítěze, je však zřejmé, že žádný z jeho vnitrostranických soupeřů není schopen na většinu dosáhnout.

McCain tedy podle všeho skutečně bude republikánským uchazečem o prezidentský post a jak ukazují současné průzkumy veřejného mínění, navzdory nepopulárnosti Republikánské strany a současné administrativy také kandidátem s reálnou šancí porazit na podzim soupeře z řad demokratů a vystřídat tak v Bílém domě George Bushe. 

Foto: Aktuálně.cz
Kdo je John McCain?

Jednasedmdesátiletý senátor hájí zájmy Arizony v horní komoře Kongresu už čtvrté volební období, před tím ji zastupoval i ve Sněmovně reprezentantů. Ve své straně patří k "neřízeným střelám", často a v klíčových otázkách zastává jiné názory než většina republikánů.

Foto: Aktuálně.cz
Proč vítězí v republikánských primárkách?

Voliči i členové strany došli k názoru, že McCain je tím, kdo má největší šanci porazit v listopadu kandidáta Demokratické strany, ať už jím bude kdokoli. Je totiž populární u středových a nezávislých voličů. Republikáni jsou proto ochotni pro něj hlasovat, ačkoli nesouhlasí se všemi jeho názory.

Exkluzivně
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Exkluzivně

Podívejte se, jak se v noci vybírali prezidenští kandidáti
ŽIVĚ: Sledovali jsme americké Superúterý on-line

Foto: Aktuálně.cz
Proč si už během superúterý nedokázal zajistit prezidentskou nominaci?

Uvnitř strany existuje velmi silná skupina konzervativně založených lidí, kteří ho kvůli jeho některým postojům doslova nemohou vystát. McCain nedokázal vyhrát v jižanských státech, kde triumfoval baptistický kazatel a bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee. Na potvrzení své nominace si tak McCain ještě musí počkat.

Foto: Aktuálně.cz
Koho si McCain vybere jako spolukandidáta na post viceprezidenta?

Je nápadné, jak na sebe takřka vůbec během kampaně neútočí právě s Mikem Huckabeem. Oba naopak při mnoha příležitostech vyjádřili respekt vůči sobě navzájem. Čím dál tím hlasitěji se tak mluví o tom, že by pro podzimní volby mohli vytvořit tandem jako prezidentský a viceprezidentský kandidát. Jak ukázaly výsledky superúterý, jejich podpora by se geograficky i ideologicky dobře doplňovala.

Foto: Aktuálně.cz
Co je jeho nejsilnější stránka?

Celou svou politickou kariéru se profiluje jako expert na otázky zahraniční politiky, v obou stranách je kandidátem s prokazatelně největšími zkušenostmi v této oblasti.

Foto: Aktuálně.cz
Co je jeho nejslabší stránka?

Sám o sobě prohlásil, že nerozumí ekonomice. Strach z recese je přitom v současnosti hlavní starostí Američanů, podle níž se budou při volbách rozhodovat.

Foto: Aktuálně.cz
McCain je stejně jako Bush republikán, v čem by se jeho vláda od té Bushovy lišila?

McCain by zřejmě jako jeden z prvních kroků v úřadě rozhodl o uzavření americké věznice na Guantánamu, kde jsou drženi lidé, jež Spojené státy podezírají z podpory terorismu. McCain existenci vězení, kde se na zadržené nevztahují mezinárodní konvence, dlouhodobě kritizuje. Na rozdíl od Bushe také považuje globální oteplování za klíčový problém, jeho administrativa by daleko aktivněji spolupracovala při dohadování smluv, které mají nahradit Kjótský protokol.

Foto: Aktuálně.cz
Dokázal by McCain spolupracovat s demokraty, kteří ovládají Kongres a většinu si zřejmě udrží i po podzimních volbách?

McCain v Senátu proslul průlomovými návrhy zákonů, které připravil společně s demokraty. Se senátorem Feingoldem například připravil velkou reformu financování předvolebních kampaní, s Edwardem Kennedym zase reformu imigrační politiky. Shodou okolností mu obě tyto normy velmi uškodily u konzervativního jádra republikánů. Dá se proto očekávat, že by uměl s opozicí ovládající Kongres spolupracovat.

Foto: Aktuálně.cz
Co by McCain změnil na přístupu k Iráku?

McCain dlouho kritizoval strategii, kterou v Iráku volil bývalý ministr obrany Donald Rumsfeld. Několik let tlačil na zvýšení počtu amerických vojáků v zemi. Plně podpořil vyslání posil, k němuž se Bush odhodlal před rokem. Současné zvýšení bezpečnosti v Iráku považuje za jasný úspěch nové strategie, v případě jeho zvolení je tedy třeba počítat s dlouhodobou americkou přítomností v Iráku.

Foto: Aktuálně.cz
Jak by se změnila americká zahraniční politika obecně?

McCain je stoupencem silného amerického angažmá ve světě. V případě potřeby nebude váhat s použitím vojenské síly, například vůči Íránu je od něj možné očekávat velmi nekompromisní postup. Nechal se slyšet, že existuje jen jedna horší varianta než válka s Teheránem, a to Teherán vlastnící jadernou zbraň. Na rozdíl od Bushe by však udržoval lepší vztahy se spojenci v Evropě i jinde. Dokázal by si je hned na úvod naklonit právě třeba postojem ke Guantánamu či globálnímu oteplování.

 

Právě se děje

Další zprávy