Obamu podpořila řada amerických hudebních hvězd

pav, Reuters
6. 2. 2008 2:20
Členové Grateful Dead zahráli poprvé po tříleté pauze
Barack Obama
Barack Obama | Foto: Reuters

New York - Pokud by prezidenta USA volili jen profesionální hudebníci, neměl by zřejmě Barack Obama vážného soupeře.

Těsně před Superúterkem, kdy své hlasy v primárních volbách odevzdává téměř polovina stranické Ameriky, se černošskému senátorovi ze státu Illinois dostalo z hudebních kruhů masivní podpory.

V San Franciscu kvůli němu dokonce poprvé od roku 2004 zahrála legenda psychedelického rocku, skupina Grateful Dead, respektive tři z jejích zbylých členů (frontman Jerry Garcia už je 13 let po smrti): Phil Lesh, Mickey Hart a Bob Weir.

V divadle Warfield, kam se vejde 2400 diváků, společně zahráli 18 skladeb. Lístky na koncert byly vyprodány během několika málo minut. Koncert zahájilo promítání vzkazu, který Obama nahrál speciálně pro tuto akci.

ČTĚTE VÍCE: Kalifornii, klenot superúterka, má na dosah Obama

Ano, dokážeme to

V neděli podpořil Obamu na jeho předvolební cestě Kalifornií také Stevie Wonder, který krátce zazpíval účastníkům mítinku v auditoriu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA).

Před čtyřmi lety podporovali členové skupiny Pearl Jam Johna Kerryho, teď se zhlédli v Baracku Obamovi
Před čtyřmi lety podporovali členové skupiny Pearl Jam Johna Kerryho, teď se zhlédli v Baracku Obamovi | Foto: Aktuálně.cz

Na podporu Baracka Obamy vzniklo také předvolební video "Yes, We Can" (Ano, dokážeme to), kde po něm tento předvolební slogan opakují hvězdy, jako je člen populární popové skupiny Black Eyed Peas Will.I.Am, jazzový klávesový virtuos Herbie Hancock či herečka Scarlett Johanssonová. Režie se ujal syn Boba Dylana Jesse.

Rocková skupina Pearl Jam, která se před čtyřmi lety angažovala v předvolební kampani Johna Kerryho, zase pro Obamu nahrála skladbu "Rock Around Barack", která je coververzí klasického rokenrolového hitu Rock Around the Clock.

A na podporu afroamerického senátora vystoupil i rapper Q-Tip, člen někdejší slavné hip-hopové skupiny A Tribe Called Quest.

"Podporuji Baracka Obamu, protože mám pocit, že ze zvolení lídra, který přináší zdravý úsudek a zkušenosti, jež vycházejí z životů obyčejných lidí, můžeme mít užitek všichni," uvedl neworský rapper ve svém prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy