ŽIVĚ: Sledovali jsme americké Superúterý online

Red ZAH
6. 2. 2008 9:10
Kandidáty na prezidenta v noci vybírala půlka USA

Washington/Praha - Američané možná někdy rádi přehánějí, ale tzv. Superúterý si své jméno právem zaslouží, a to letošní dvojnásob.

V celém maratonu primárních voleb, z nichž vzejdou kandidáti obou hlavních politických stran v USA pro listopadové prezidentské volby, byste marně hledali důležitější den, než je 5.únor.

Primárky jsme sledovali online, podívejte se na průběh v jednotlivých oblastech:

Kalifornie - Utah, Idaho, Montana, Severní Dakota - New York + 6 - Arkansas - Illinois, Massachusetts, New Jersey + 6 - Georgia - Západní Virginie

Milióny registrovaných členů a příznivců Demokratické a Republikánské strany v tento klíčový den rozhodují hned ve čtyřiadvaceti státech (tedy bezmála v polovině země) o tom, koho chtějí vyslat do bitvy o Bílý dům.

VÍCE ČTĚTE ZDE: Americké superúterý je tu. O co vlastně jde?

V sázce je celkem 1681 demokratických delegátů nominačního sjezdu (k zisku nominace jich na svou stranu potřebuje úspěšný kandidát získat celkem 2025) a 1038 republikánských (celkově jich je potřeba 1191).

Průběžné výsledky: McCain vede, demokraté v patu

Mezi demokraty nemůžeme zatím mluvit o jasném favoritovi. Obama dosud během dnešní noci vyhrál ve třinácti státech, Clintonová v osmi. Protože však každý stát nabízí jiný počet delegátů - kteří jsou navíc rozdělování proporčním systémem - je zatím příliš brzo na to říci, kdo je po dnešní noci na demokratické straně barikády vítězem.

McCain potvrdil svou roli favorita
McCain potvrdil svou roli favorita | Foto: Reuters

Clintonová získala důležité psychologické vítězství v podobě výhry v Kalifornii, státě s největším počtem delegátů. Obama naopak zaznamenal za tuto noc větší počet vítězství. V příštích týdnech nás tak čeká pokračování tohoto napínavého boje o demokratickou nominaci.

Jasnější to je na druhé straně. Mezi republikány potvrdil svou roli favorita John McCain. To je způsobeno i systémem republikánské volby, kdy jsou v mnoha státech přidělováni vítězi všichni delegáti.

"Musíme si zvyknout na to, že jsme favorité nominace na prezidenta Spojených států amerických," pozdravil své příznivce v průběhu hlasování McCain ze své domovské Arizony." A musím říct, že mi to vůbec nevadí," dodal.

McCain zatím získal celkem 514 delegátů, naproti tomu zklamal jeho největší konkurent Mitt Romney, který dnes vyhrál v sedmi státech a má jich 177. Z popela vstal Mike Huckabee, který zabodoval na Jihu a jenž si zatím zajistil přízeň 122 delegátů.   

Ani počet delegátů z republikánských superúterních hlasování však zatím není konečný. I zde jsou někteří delegáti rozdělováni poměrným způsobem a spočítat je bude ještě nějaký čas trvat.

Foto: Aktuálně.cz

Superúterý živě

Kalifornie

05:00-  Uzavřely se místnosti v Kalifornii. Ta nabízí demokratům 370 a republikánům 170 slíbených delegátů, v obou případech vůbec nejvíce ze všech států.

Po sečtení 14 procent hlasů vede Clintonová, která si zajistila podporu 55 procent Kaliforňanů, Obama o 22 procent zaostává. McCaina, kterého nedávno podpořil i kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, si za prezidenta přeje 44 procent kalifornských republikánů, Romneyho 25 procent, Huckabeeho 12 procent.

Utah, Idaho, Montana, Severní Dakota

04:02 - Místnosti se uzavřely v dalších čtyřech státech: Idahu, Montaně, Severní Dakotě a Utahu.

Mezi republikánskými voliči v Utahu vyhrál Mitt Romney. Pomohlo mu zejména to, že je zde silná mormonská komunita. K tomuto náboženství se totiž hlásí i bývalý massachusettský guvernér, který by byl prvním mormonským prezidentem v historii USA.

U demokratů vyhrál v mormonském státě Barack Obama, který zabodoval také v Severní Dakotě a Idahu. Republikáni v Severní Dakotě podpořili Mitta Romneyho.

New York + 6

03:04- Ve státě New York, jak se čekalo, vyhrála Hillary Clintonová, která jej reprezentuje v Senátu.

Předpokládaná vítězství dle Reuters a CNN:

Demokraté: Clintonová: Arizona, Arkansas, Kalifornie, Massachusetts, New Jersey, New York, Oklahoma, Tennessee Obama: Alabama, Aljaška, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Idaho, Illinois, Kansas, Minnesota, Missouri, Severní Dakota, Utah Republikáni: McCain: Arizona, Connecticut, Delaware, Illinois, Kalifornie, Missouri, New Jersey, New York, Oklahoma Romney: Colorado, Massachusetts, Minnesota, Montana, Severní Dakota, Utah Huckabee: Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Západní Virgínie

New York je vůbec jedním z největších států a demokratům nabídne 281 delegátů. Zdejší vítězství Clintonové potvrdilo, že je skutečnou favoritkou mezi latinskoamerickými voliči, o které se opíral i její manžel Bill.

Clintonová u "latinos" získala 72 procent oproti Obamovým 25. Právě malá podpora mezi nimi by podle odborníků mohla stát Obamu kandidaturu.

V New Yorku vyhrál také John McCain, který se rychle stává favoritem republikánského klání. Jak v New Yorku, tak v některých dalších státech, kde dnes v noci zatím vyhrál, totiž vítěz bere všechny delegáty: 101 v New Yorku, 58 v Missouri, 52 v New Jersey, 50 v Arizoně, 27 v Connecticutu, 23 v Oklahomě a 18 v Delaware.

V Kansasu, kde se volebního shromáždění zúčastnili pouze demokraté, vyhrál Barack Obama. Stejný kandidát vítězí i na shromážděních v Minnesotě.

Ve svém domovském státě Arizoně vyhrál John McCain, který tak získá všech 50 arizonských delegátů. Hlasování v tomto státě však upozornilo na konstantní problém McCainovy kampaně: volilo ho zde pouze 36 procent voličů, kteří sami sebe označují za konzervativce. Naopak jeho konkurenta Mitta Romneyho podpořilo 47 procent konzervativních voličů.

Arkansas

02:34 - S uzavřením volebních místností v Arkansasu zde podle exit polls, které udělala televize CNN, vyhrála Clintonová a Huckabee.

Illinois, Massachusetts. New Jersey + 6

02:05- S uzavřením volebních místností v devíti dalších státech oznámila CNN s odvoláním na exit polls, že u demokratů ve svém domovském státě Illinois vyhrál Barack Obama, zatímco Hillary Clintonová pokořila Oklahomu a podle agentury Reuters také Massachusets. Stanice CNN ve 03:50 oznámila, že v New Jersey vyhrála Hillary Clintonová.

Hillary Clintonová promlouvá ke svým příznivcům v New Yorku. Zprava přihlíží její dcera Chelsea
Hillary Clintonová promlouvá ke svým příznivcům v New Yorku. Zprava přihlíží její dcera Chelsea | Foto: Reuters

Vítězství v Massachusetts je pro Clintonovou důležité coby symbol, protože jejího konkurenta Baracka Obamu podpořili dva místní senátoři - bratr JFK Edward Kennedy a bývalý prezidentský kandidát John Kerry.

Čtěte více: Překvapení: Obama si spálil prsty v Massachusetts

Mezi republikány vyhrál v Massachusetts podle CNN Mitt Romney, který zde byl dříve guvernérem. John McCain zabodoval v Connecticutu, Illinois, Oklahomě a New Jersey, kde vítěz bere všech 52 delegátů.

Mike Huckabee získal dle agentury Reuters Alabamu.

Malý Delaware se stal druhým státem této noci, kde bylo sečteno všch 100 procent odevzdaných hlasů. Mezi demokraty vyhrál Barack Obama, získal 53 procent hlasů, Clintonová 42 procent. U republikánů zvítězil John McCain (45 procent), druhý je Mitt Romney (33 procent), třetí Mike Huckabee (15 procent).

Ve 04:22 stanice CNN oznámila, že mezi demokraty v Connecticutu vyhrál Barack Obama.

Volební místnosti se uzavřely v Alabamě, Connecticutu, Delaware, Illinois, Massachusetts, Missouri, New Jersey, Oklahomě a Tennessee.

Georgia

01:02- CNN s odvoláním na exit polls uvedla, že v Georgii zvítězil mezi demokraty Barack Obama. U republikánů je souboj těsný a nelze odhadnout, zda vyhrál John McCain, Mitt Romney, či Mike Huckabee.

Barack Obama a jeho manželka Michelle hlasovali v Chicagu ve státě Illinois, který Obama zastupuje v Senátu
Barack Obama a jeho manželka Michelle hlasovali v Chicagu ve státě Illinois, který Obama zastupuje v Senátu | Foto: Reuters

Za vítězstvím Obamy v Georgii jsou zejména hlasy velké černošské komunity a mladých voličů. 88 procent afroameričanů a 77 procent voličů mladších 30 let se rozhodlo pro illinoiského senátora. Úspěchem bylo i jeho 39 procent mezi bílými voliči, mnohem více než před časem v jiném státě na Jihu - Jižní Karolíně.

Čtěte také: Obamu podpořila řada amerických hudebních hvězd

Lze očekávat, že mezi republikány by mohl zabodovat Mike Huckabee, který už dnes vyhrál v Západní Virgínii. 64 procent republikánských voličů jsou tu totiž konzervativní křesťané.

Spočítat získané delegáty však bude ještě nějaký čas trvat, protože na rozdíl od Západní Virginie, kde se volilo dříve, se zde delegáti rozdělují poměrně. Celkem jich tento stát nabízí 87 pro demokraty a 72 pro republikány.

Po sečtení 78 procent hlasů má Obama 63 procent, zatímco Clintonová 34 procent. U republikánů vede Huckabee (35 procent), druhý je McCain (32 procent) a třetí Romney (29 procent).

Západní Virgínie

0:20- Mike Huckabee, který zvítězil mezi republikány v Západní Virginii (vůbec první stát, odkud přišly výsledky),v rozhovoru pro CNN zdůraznil, že byl odepisován předčasně. Označil se za nejlepšího možného kandidáta, který má dostatek zkušeností s řízením vlády (coby exguvernér Arkansasu) a nemění své názory.

Mike Huckabee
Mike Huckabee | Foto: Reuters

Huckabee v Západní Virgínii získal 52 procent hlasů, druhý Romney 47 procent.

Bývalý baptistický pastor již jednou v primárkách zvítězil - bylo to v Iowě přesně před měsícem. VÍCE ČTĚTE ZDE

Od té doby ale podobný úspěch nezopakoval. I proto se největší pozornost v republikánském pelotonu stočila na souboj mezi arizonským senátorem Johnem McCainem a bývalým guvernérem z Massachusetts Mittem Romneym.

Huckabee zde mohl zvítězit právě proto, že se voliči Johna McCaina ve druhém kole stranického shromáždění rozhodli podpořit raději jeho, než druhého Mitta Romneyho, který je celkově vnímán jako silnější protivník pro arizonského senátora.

Vítězi ze Západní Virginie náleží 18 delegátů pro nominační sjezd, který proběhne v létě. To je ale pouze zlomek počtu, o který se hraje v lidnatějších státech, jako je New York, New Jersey či Kalifornie. Jestli dokáže Huckabee zabodovat i tam, je krajně nejisté.

 

Právě se děje

Další zprávy