Americké superúterý je tu. O co vlastně jde?

rak
5. 2. 2008 15:55
Otázky a odpovědi o klíčovém dni amerických voleb

Praha - Ne "superúterý", ale dokonce "super-duper-úterý". Tak přezdívají americká média 5. únoru, který je pro boj o křeslo šéfa Bílého domu klíčový.

Proč? Členové Demokratické a Republikánské strany budou rozhodovat hned ve čtyřiadvaceti státech o svém hlavním kandidátovi, jehož vyšlou do závěrečné bitvy o úřad prezidenta Spojených států.

Budou ve všech státech volit demokraté i republikáni?

Ne, pouze v devatenácti z nich. I tak ale tvoří tamní obyvatelé bezmála polovinu občanů USA.

Tři státy (Idaho, Kansas, Nové Mexiko) zažijí pouze volby demokratů, ve dvou (Montana, Západní Virginia) se utkají jen republikáni.

Získá vítěz superúterka automaticky konečnou stranickou nominaci?

Nikoliv. Americký volební systém je postaven na tzv. volitelích, tj. na stranických delegátech z jednotlivých států, kteří v létě svými hlasy oficiálně podpoří toho či onoho kandidáta.

A právě jejich přízeň získávají čekatelé na prezidentský úřad během primárek a "kaukusů", které zažije i  superúterý.

Vítěz demokratů potřebuje k vyslání do konečných voleb celkem 2025 hlasů delegátů, republikán 1191.

Občas se ale stává, že kandidáti získají už během superúterka velkou podporu.

Stane se to i letos?

V případě Demokratické strany je to nepravděpodobné. Preference hlavních dvou favoritů - illinoiského senátora Baracka Obamy a někdejší první dámy Hillary Clintonové - jsou od začátku roku prakticky totožné.

Očekává se, že jejich boj bude pokračovat i po superúterku. Dovoluje jim to systém proporčního počítání hlasů.

Republikánská strana na druhou stranu může dekorovat hlavního koně už v únoru. Republikáni totiž využívají systému "vítěz bere vše". Nezáleží tedy, zda kandidát zvítězí o sto, či o jedno procento hlasů.

Navíc domovská strana současného prezidenta Bushe je konzervativnější než jejich soupeři. Kandidáti zpravidla upouštějí od dalších bojů.

Největším favoritem republikánů zůstává arizonský senátor a bývalý válečný zajatec John McCain. Na paty mu šlape bývalý guvernér Massachussetts Mitt Romney

 

Právě se děje

Další zprávy