V patnácti zabil vojáka z USA. Teď je na Guantánamu

rak
5. 2. 2008 14:18
Kanaďanovi Omaru Khadrovi hrozí doživotí

Guantánamo (Kuba) - "Zabte mě," slyšel anglicky jeden z amerických vojáků poté, co střelil v Afghánistánu dvakrát do zad bojovníka Al-Káidy.

Přání mu ale nesplnil. Namísto toho odvezli tehdy patnáctiletého Omara Khadara na vojenskou základnu Guantánamo na Kubě.

Po šesti letech vězení stanul mladík s krátce střiženým plnovousem před soudem. Teď mu hrozí doživotí.

"Je obětí Al-Káidy, ne jejím členem," bránil ho před válečným tribunálem obhjáce William Kuebler, citovaný agenturou Reuters.

Khadrův případ známená předěl v krátké, ale kontroverzní historii káznice, symbolizující boj USA proti světovému terorismu. Mezi 275 zadržovanými je posledním, kdo se narodil na Západě.

Od svých spoluvězňů se liší i tím, že byl v době, kdy ho chytli jako člena Al-Káidy, ještě dítě.

"Dítě", nebo "osoba"?

Obhajoba tvrdí, že líčení se má odehrávat úplně jinak a hlavně - jinde. Argumentuje mezinárodními i americkými zákony, jež považují děti za "nedobrovolné" válečné hráče.

Mají totiž málo zkušeností a nedokonalý úsudek na to, aby se dokázaly správně rozhodnout, zda vstoupit nebo nevstoupit do ozbrojených složek.

Jak uvedl obhájce Kuebler, to samé platí i pro Khadra. Navrhuje proto přesunout případ k civilnímu soudu pro mladistvé.

Khadrův otec je podezřelý z financování Al-Káidy. Jeho syn navíc čelí obviněním z vraždy, pokusu o vraždu, ze spiknutí a materiální podpory Al-Káidy, z podpory terorismu a ze špionáže.

Americké ministerstvo spravedlnosti nechce o zrušení obvinění ani slyšet. Namítá, že mladý bojovník teroristické organizace podle svědků zabil granátem amerického vojáka. Měl se také podílet na pokládání bomb.

Foto: Reuters

Navíc: Zákon schválený před dvěma lety americkým Kongresem, který slouží jako rámec pro válečný soud na Guantánamu, nemluví podle prokuratury o "dětech". Údajně právě kvůli Khadrovi. Namísto toho zákonodárci použili pro obviněné jednotný výraz "osoba".

To znamená "každý, kdo se narodil," citovala agentura Reutres zástupce Ministerstva spravedlnosti USA Andyho Oldhama.

Soudce plánuje, že o námitce Khadrovy obhajoby rozhodne nejdřív v květnu. Minimálně do té doby mladík na Guantánamu zůstane. 

 

Právě se děje

Další zprávy