Americká armáda hlásí: Sebevražd vojáků přibývá

rak
2. 2. 2008 20:20
Příčinou jsou rodinné vztahy a dlouhá služba

Washington/Praha - Až 121 amerických vojáků spáchalo loni sebevraždu. Pokud se potvrdí dvaatřicet zatím nevyřešených případů, půjde o rekordní čísla.

Podle statistik jde o dvacetiprocentní nárůst oproti roku 2006.

Jak uvedla pro agenturu Reuters armádní psycholožka Elspeth Ritchieová, mezi nejčastější příčiny patří problematické rodinné vztahy a dlouhá služba na bojištích v Iráku a Afghánistánu.

"Myslím, že to ukazuje stres, pod jakým naše síly jsou," dodala.

"Jsme znepokojeni"

Pokračující konflikty na Blízkém a Středním východě nesvědčí hlavně blízkým příslušníků amerických ozbrojených sil. Odborníci upozorňují, že začínají být unavení a přestávají si v mnoha případech s vojáky rozumět.

Sebevraždy jsou na vzestupu v posledních čtyřech letech. Data z roku 2006 byla vůbec nejhorší od začátku 90.let.

Stejně tak vzrostl počet případů, kdy si vojáci sami způsobili zranění. Zatímco před šesti lety jich bylo 350, loni už 2100. Ritchieová upřesňuje, že za novými čísly stojí zčásti i lepší sbírání dat.

"Snažíme se stigma snížit, ale není to vůbec jednoduché," přiznává Ritchieová, "Jsme nárůstem velmi znepokojeni".

Armáda nicméně opakovaně upozorňuje, že ve srovnání s civilním obyvatelstvem nejsou statistiky tak hrozivé. V roce 2006 vzrostly sebevraždy mužů a žen v uniformách na míru 17,5 případů na 100 000 lidí. V běžné americké populaci se jich přitom vyskytuje na stejný zlomek obyvatel 19,9.

 

Právě se děje

Další zprávy