Schwarzenegger podpořil v amerických primárkách McCaina

reutes, redakce ZAH
31. 1. 2008 8:20
Po svém odstoupení ho podpořil také Guliani

Simi Valey, Kalifornie - Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger dosud stál mimo prezidentské klání. Teď ale vystoupí s přímou podporou jednoho z republikánských kandidátů, Johna McCaina.

Oznámil to ve středu McCainův volební štáb s tím, že Schwarzenegger svou podporu veřejně deklaruje ve čtvrtek na společném vystoupení s McCainem v Los Angeles.

"Guvernér Schwarzenegger je výjimečným guvernérem a my si velmí vážíme toho, že se rozhodl podpořit senátora McCaina," citovala agentura AP McCainova poradce Steva Schmidta.

Schwarzenegger se pro McCaina rozhodl poté, co z primárek odstoupil bývalý newyorský starosta Rudy Guliani.

2 přátelé

S oběma kandidáty udržuje Schwarzenegger přátelský vztah a kalifornský guvernér dosud nechtěl upřednostnit jednoho ze svých přátel před tím druhým.

"Nepomohlo by to mě a nepomohlo by to Kalifornii," odpověděl ještě na začátku ledna bývalý Terminátor na otázku, zda někoho v republikánských primárkách podpoří. Po Giulianiho odstoupení je však všechno jinak.

Článek pokračuje pod grafikou

McCaina a Schwarzeneggera spojuje nejen přátelství, ale také politické názory a nezávislý přístup ke stranickým direktivám. Oba chtějí nastavit federální limity emisí skleníkových plynů, změnit imigrační systém a nebojí se kritizovat Washington.

Schwarzeneggerova podpora šak může být dvojsečnou zbraní.

Příliš liberální

Rakušan je v Kalifornii, která nabídne úctyhodných 170 republikánských delegátů, velmi známou osobou a je schopen pro McCainovu kampaň získat mnoho peněz. To může být důležité.

Ačkoliv zde totiž má arizonský senátor v průzkumech nad svým největším rivalem Mittem Romneym výrazný náskok, žádnou organizovanou kampaň zatím ve státě nevedl. Téměř 40 procent republikánských voličů tak není úplně rozhodnuto a mezi nimi by mohla McCainovi kalifornská republikánská organizace velmi pomoci.

Na druhou stranu je však Schwarzenegger - stejně jako sám McCain - vnímán v některých otázkách jako příliš liberální a arizonský senátor se nyní snaží napřáhnout ruku i ke konzervativnějším republikánským voličům, jejichž podpora může být při dalším hlasování klíčová.

Klíčový Huckabee

Toho si je dobře vědom také bývalý massachusettský guvernér Romney, který nyní na konzervativní kartu důrazně hraje. Klíčovým mužem pro McCainovo celkové vítězství tak může být třetí republikánský kandidát Mike Huckabee, bývalý baptistický pastor, jehož stoupenci se rekrutují z řad konzervativních křesťanů.

Huckabee, který nyní výrazně zaostává, bude pokračovat nejméně do superúterý 5. února, kdy volí 21 republikánských států, mezi nimi i Kalifornie.

Po superúterý už bude s největší pravděpodobností rozhodnuto. Huckabee Romneymu konzervativní voliče příští týden pravděpodobně sebere, takže McCainova pozice zůstane neohrožena.

Dále čtěte:
Demokrat Edwards se vzdal prezidentské kandidatury
Na Floridě vyhrál McCain. Giuliani skončí a podpoří ho

 

 

Právě se děje

Další zprávy