Bushovo adieu. Místo velkých plánů záchrana ekonomiky

rak
29. 1. 2008 11:17
Prezident má za sebou poslední poselství o stavu unie
Bush: věřte americké ekonomice
Bush: věřte americké ekonomice | Foto: Reuters

Washington/Praha - Žádné zlomové návrhy, žádná velká slova o Iráku. Namísto toho dominovala pravděpodobně poslednímu poselství o stavu unie amerického prezidenta George W. Bushe ekonomika.

"Naše ekonomika prochází obdobím nejistoty," řekl před Kongresem, "dlouhodobě ale Američané mohou mít důvěru v náš ekonomický růst," dodal.

Šéf Bílého domu, kterému zbývá ve funkci necelých dvanáct měsíců, vyzval proto Kongres k okamžitému schválení balíčku v hodnotě 150 miliard dolarů, na jehož podobě už se se zákonodárci dohodl. Peníze mají slevit americkým rodinám na daních a nastartovat tak znovu hospodářství.

Čtěte více: Senát USA představil vlastní reformy. Ty Bushovy nechce

Bush na členy Kongresu apeloval, aby nazvdory probíhající předvolební kampani ukázali, že demokraté i republikáni jsou schopni spolupracovat při řešení hlavních problémů země.

Opoziční demokraté tuto výzvu ocenili. "Vize, kterou dnes prezident představil, může být nedostatečná pro výzvy, jimž čelíme, ale jeho příslib spolupráce je to, co potřebujeme," uvedli ve společném prohlášení předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a vůdce demokratické většiny v Senátu Harry Reid.

Pohrozil vetem...

Hrozby slyšeli v souvislosti s ekonomikou Kongresmani hned ve dvou případech. Nejdřív Bush varoval před tzv. "domácími projekty", které si senátoři a členové Sněmovny reprezentantů zpravidla odsouhlasí a přidávají k zákonům zajišťujícím rozpočet.

Většinou jde o dotace pro jejich domovské státy.

Pokud se jejich počet nezmenší na polovinu, čeká podle prezidenta podobnou legislativu veto.

Zároveň zopakoval svou žádost na schválení zákona, který by chránil telefonické společnosti před žalobami. A to v případě, kdy se podílely na sledování amerických občanů podezřelých z terorismu.

Proti tomu už dřív hlasitě protestovali demokraté. Zatím nejpravděpodobnější kandidáti na Bushova nástupce senátoři Hillary Clintonová a Barack Obama seděli při projevu v sále.

Za předem avizovaný "nedokončený byznys" své prezidentské éry označil Bush podle očekávání stále natrvalo neschválené snížení daní z dob svého prvního funkčního období.

Stejně tak zákon, umožňující tajným službám odposlouchávat Američany bez soudního povolení. 

...o svém odkazu příliš nemluvil

George W. Bush má oficiálně možnost pronést příští rok ještě jedno poselství o stavu unie. Je ale nepravděpodobné, že by tak učinil.

Bush s vrchním velitelem amerických vojsk v Iráku generálem Petraeusem
Bush s vrchním velitelem amerických vojsk v Iráku generálem Petraeusem | Foto: Reuters

Svého odkazu se před Kongresem jen slabě dotknul. Přiznal neúspěch při prosazování změn v případě imigračních zákonů a sociálního zabezpečení. I tak se nevzdává: přišel s programem v hodnotě 300 miliónů dolarů, které mají jít na náboženské školy v chudých čtvrtích.

Třičtvrtě hodiny dlouhý projev byl posledním veřejným vystoupením, kdy mohl naplno využít záře reflektorů. Spojené státy teď žijí předvolební kampaní a titulní stránky novin plní víc boj kandidátů na jeho funkci, než prezident sám.

Přispívá k tomu i fakt, že Bush míří na konec své prezidentské cesty s vůbec nejhoršími preferencemi za posledních sedm let. Důvěru v něj má podle průzkumu slabě přes 30 % Američanů.

Obavy z ekonomické krize vystřídaly obavy z Iráku, také proto nebyla válka prezidentovým tématem číslo jedna. Přitom se mohl poprvé pochlubit zlepšením situace na Středním východě. Počet teroristických útoků za uplynulý rok dramaticky klesl.

"Někteří namítají, že posílení jednotek nefunguje. Mezi teroristy ale pochyby nepanují," pochválil prezident vývoj během uplynulého roku, kdy do Iráku poslal dalších 27 000 vojáků. "Naši nepřátelé byli těžce zasaženi. Nejsou však ještě poraženi a my můžeme očekávat i v budoucnu těžký boj," varoval před přílišným optimismem stran Iráku Bush.

 

Právě se děje

Další zprávy