Bush hodlá uklidnit americké nervy. Naposledy

Tomáš Rákos
28. 1. 2008 23:30
Šéfa Bílého domu čeká závěrečný projev o stavu Unie

Washington/Praha - Dotáhněme do konce nedokončený byznys. Asi tak nějak lze předem a v kostce popsat vzkaz, s nímž se chystá nejmocnější muž planety George W. Bush vystoupit před americkým Kongresem.

Nejen, že ho pravidelný projev o stavu Unie čeká vůbec naposledy. Naposledy má také šanci v roce voleb svého nástupce vystoupit přímo před veřejností v plné síle reflektorů.

Přesný obsah 45 minut dlouhé řeči zatím není veřejný. Do amerických médií nicméně unikla řada bodů, které zákonodárci uslyší.

"Naše bezpečnost, prosperita a životní prostředí vyžadují, abychom snížili naši závislost na ropě," cituje agentura Reuters výňatek z projevu poskytnutý Bílým domem.

Má zaznít i výrok týkající se řešení klimatických změn. "Vytvořme mezinárodní fond pro čisté technologie, který umožní rozvíjejícím se národům v Číně a Indii více využívat čisté zdroje energie."

Poslední bitva o preference?

Zatímco během uplynulých sedmi let vévodila výročním slovům šéfa Bílého domu válka v Iráku a boj proti terorismu, letos se hodlá soustředit na jiná témata.

Zaměření jeho dnešního projevu je logické a souvisí s dlouhodobou změnou názorů americké veřejnosti.

Jak uvedl naposledy lednový průzkum listu The Washington Post a televize ABC News, klíčovou starostí pro 29% Američanů už není pět let trvající válka, ale stav ekonomiky.

Irák vidí jako největší problém pouhých 20% lidí. V souvislosti s tím má Bush vyzvat Američany k trpělivosti a vyzdvihnout americké snahy o zlepšení situace. "Naši nepřátelé v Iráku byli tvrdě zasaženi," sdělí Bush ve zprávě. "Al-Kajda je na ústupu,"dodá.

Teroristické útoky za poslední rok klesly o více než polovinu.

Odposlechy i daně

O to víc chce americký prezident mluvit o stavu ekonomiky a některých legislativních krocích. Kongres napjatě očekává jeho výzvu ke změně při přerozdělování peněz na "speciální projekty".

Irák? To chce trpělivost. (Na snímku s vrchním velitelem amerických vojsk v Iráku generálem Petraeusem)
Irák? To chce trpělivost. (Na snímku s vrchním velitelem amerických vojsk v Iráku generálem Petraeusem) | Foto: Reuters

Bush chce také trvale prodloužit veškeré snížení daní, jež prosadil v letech 2001 a 2003. To samé platí pro dohody volného obchodu s Jižní Koreou, Kolumbií a Panamou, uvedla americká média.

Amerického prezidenta vstupuje do posledních dvanácti měsíců svého úřadu s preferencemi na úplném dně: věří mu 32% obyvatel USA. Pouhých 30% souhlasí s jeho vedením války v Iráku. V případě ekonomiky je propad ještě znatelnější. Zatímce před rokem Bushe hodnotilo kladně 41% lidí, teď jich je pouhých 28%.

 

Právě se děje

Další zprávy