Splašený satelit plný dat se řítí k Zemi. Neví se kam

man
28. 1. 2008 17:15
USA ztratily kontrolu nad velkým špionážním tělesem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Spojeným státům se vymkl z kontroly velký špionážní satelit. Na Zemi dopadne na konci února či na počátku března.

Američané zatím nedokážou určit, kam přesně se objekt velikosti mikrobusu zřítí a jak velké škody může jeho pád způsobit.

Něco podobného už se v minulosti stalo: neřízený pád osmasedmdesátitunové vemírné stanice Skylab v roce 1979 skončil k úlevě všech ve vodách Indického oceánu.

Nynější satelit obsahuje jako palivo hydrazin, který je prudce jedovatý a škodlivý pro játra, ledviny a srdce. Je také karcinogenní.

Pro Washington je navíc choulostivou záležitostí, že špionážní satelit obsahuje zřejmě řadu citlivých fotografií a záznamů. Hlavně o činnosti nepřátelských zemí a o podezřelých - například jaderných - aktivitách.

Foto: Reuters

Podle ředitele analytického portálu GlobalSecurity.org Johna Pikea váží tento satelit přes devět tun a je velký jako menší autobus. Případná snaha sestřelit "splašený" objekt raketou se podle něj mine účinkem a je nepravděpodobné, že k tomu dojde.

"Vládní agentury, které mají pověření, monitorují situaci," řekl agentuře AP bez dalších podrobností mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Gordon Johndroe.

O mnoho sdílnější nebyla ani mluvčí Pentagonu Karen Finnová: "Ministerstvo obrany situaci monitoruje," uvedla.

Jeden z vládních činitelů řekl AP pod podmínkou zachování anonymity, že USA už kontaktovaly vlády a úřady mnoha zemí, aby je o vzniklém problému informovaly.

Satelit kdysi spadl i Sovětskému svazu. V lednu1978 se stroj Kosmos 954 zřítil na neobydlenou část severní Kanady a zamořil rozsáhlé území radioaktivním materiálem.

 

Právě se děje

Další zprávy