Obama před zásadním testem. Získá si černé voliče?

rak
26. 1. 2008 8:54
Obama má v Jižní Karolíně náskok 15 procent.
Hlavní rivalové a zatím největší favorité na prezidenta, demokratičtí kandidáti Barack Obama a Hillary Clintonová
Hlavní rivalové a zatím největší favorité na prezidenta, demokratičtí kandidáti Barack Obama a Hillary Clintonová | Foto: Reuters

Charleston/Praha - Jedním slovem fascinující, jinak se dosavadní průběh primárek před listopadovými prezidentskými volbami v USA popsat nedá.

Volby jsou otevřené, zábavné, plné zvratů. A navíc: dominuje jim boj identit. Bude Bílému domu vůbec poprvé v dějinách šéfovat žena, nebo černoch?

Tisíckrát opakovaná otázka se tento víkend částečně zhmotní.

Hlavní kandidáti Demokratické strany Barack Obama a Hillary Clintonová totiž bojují v primárkách o hlasy v Jižní Karolíně.

Nejméně polovinu strany tam tvoří právě Afroameričané. Nejaktivnější jsou pak ženy.

Jen několik hodin před začátkem hlasování v Jižní Karolíně se Obamovi znovu podařilo navýšit svůj náskok před Clintonovou, a to na celých patnáct procent. Vyplývá to z posledního průzkumu agentury Reuters a společnosti Johna Zogbyho.

Poměr sil je nyní 41 procent pro Obamu ku 26 procentům pro Clintonovou.

Deja vu Jesseho Jacksona

Ostrý boj mezi bývalou první dámou a nynější senátorkou z New Yorku a jejím kolegou v horní komoře Kongresu ze státu Illinois zatím nominačně-volebnímu kolotoči, kterým primárky jsou, jednoznačně vévodí, přinejmenším u demokratů.

Před dnešním kláním v Jižní Karolíně znásobili oba uchazeči o demokratickou nominaci do Bílého domu vzájemné útoky, pro oba je následující hlasování důležité. Pro Obamu ale víc. Ukáže se totiž, jak moc mu afroameričtí voliči věří.

Poslední průzkum preferencí mu přisoudil 38 % hlasů. Před Clintonovou má tak náskok o 13 procentních bodů.

Jeho cesta na jih Spojených států nápadně připomíná roky 1984 a 1988, kdy zde úspěšně sbíral hlasy jiný černošský kandidát, reverend Jesse Jackson.

Zatímco známý aktivista tehdy vstupoval do kampaně s heslem "Náš čas nadešel", sází Obama se svým "Časem na změnu" na víc než jen afroamerické voliče.

Favorit letošních primárek opakovaně zdůrazňuje, že chce být prezidentem všech. Na barvě pleti ani původu nezáleží. Získá ale s takovou strategií v klíčovém státě s velkou černou komunitou tři čtvrtiny hlasů jako Jakson před čtvrtstoletím? To je velmi nepravděpodobné.

Pozor na Edwardse!

Přesto Obama Jižní Karolínu ve své kampani rozhodně neopomíjel. Na začátku loňského roku tam trávil mnohem víc času než Clintonová.

Pomůžou Clintonové v Jižní Karolíně ženská lobby?
Pomůžou Clintonové v Jižní Karolíně ženská lobby? | Foto: Reuters

Ta začala objíždět stát se zchudlými zemědělskýmí oblastmi i úspěšnými průmyslovými zónami později, a preference tak začala nabírat už se značným odstupem.

Pomoci by jí v dnešní volbě mohlo i rozhodnutí redakční rady deníku The New York Times (NYT). Vlivný list označil právě ji a republikána Johna McCaina za nejlepší kandidáty na prezidenta.

"Obrovsky na nás zapůsobila hloubka jejích znalostí, síla jejího intelektu a rozsah jejích zkušeností," napsaly NYT v úvodníku o senátorce, jež v Senátu reprezentuje jejich město.

Už jednou dokázala Clintonová překvapit, když zdánlivě ztracený boj v New Hampshire dokázala proměnit ve vlastní triumf. V případě Jižní Karolíny to tak jednoduché mít nebude. Nárok na druhé místo má podle průzkumů také dosavadní trojka Demokratické strany a bývalý zdejší senátor John Edwards.

Podle posledních údajů ztrácí na Clintonovou sedm procent.

 

Právě se děje

Další zprávy