USA nabídly Íránu dohodu a obchod. Ústy Riceové

man, Reuters
23. 1. 2008 19:20
Americká šéfdiplomatka nabídla Íráncům v Davosu dialog
Condoleezza Riceová se po příjezdu do Davosu zdraví s ředitelem a zakladatelem Světového ekonomického fóra Klausem Schwabem.
Condoleezza Riceová se po příjezdu do Davosu zdraví s ředitelem a zakladatelem Světového ekonomického fóra Klausem Schwabem. | Foto: Reuters

Davos - Pokud se Írán vzdá té části jaderného progrmu, která může být zneužita k sestrojení atomové bomby, nabízejí mu USA obnovení vztahů a výhodný obchod.

Uvedla to ve středu při svém vystoupení na Světovém ekonomickém fóru v Davosu americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

"Věřím, že krize kolem Íránu může být vyřešena diplomacií. Írán se však musí vzdát citlivých jaderných aktivit. Pokud tak učiní, nabídneme mu normální vztahy a rozvoj vzájemného obchodu," uvedla šéfka americké diplomacie s tím, že Američané nemají zájem mít v Íránu trvalého nepřítele.

USA neudržují s Íránem diplomatické vztahy od roku 1980, kdy radikální stoupenci islámské revoluce vnikli na americké velvyslanectví v Teheránu a zajali diplomaty.

Americká ministryně v Davosu dodala, že Íránci jsou hrdí lidé s velkolepou kulturou a Spojené státy oceňují jejich přínos pro celosvětovou civilizaci.

Slova Riceové ostře kontrastují s dřívejší tvrdou rétorikou Washingtonu vůči režimu v Teheránu.

Bushova vláda dávala najevo, že v případě nutnosti je připravena použít i sílu a bombardovat Írán, pokud neukončí práce na nukleární bombě.

V prosinci ale zpráva amerických zpravodajských služeb konstatovala, že Teherán nepokračuje na vývoji pumy od roku 2003 a nehrozí nebezpečí, že by se brzy stal jadernou mocností.

"Hlavní světové mocností se shodují v názoru, že Íránu nesmí být dovoleno získat jadernou zbraň," uvedla nyní Riceová v Davosu.

Diplomaté členkých zemí Rady bezpečnosti OSN se včera v New Yorku shodli na přijetí dalších sankcí proti Íránu. Za to, že nedostatečně spolupracuje s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

Podle ruského ministerstva zahraničí ale návrh nových sankcí není "příliš tvrdý."

 

Právě se děje

Další zprávy