Obama a Clintonová přitvrdili. Častují se urážkami

rak
22. 1. 2008 17:15
Pro Američany je přijatelnější černoch než žena
Bude v Bílém domě žena nebo Afroameričan?
Bude v Bílém domě žena nebo Afroameričan? | Foto: Reuters

Myrtle Beach/Praha - Jestli někdo sepíše historii letošních prezidentských voleb v USA, u pojmu "urážky" najdou čtenáři v rejstříku datum s předposledním lednovým pondělím.

V noci na dnešek se totiž v předvolební kampani - a to vůbec poprvé - spustila lavina osobních útoků a výtek. Během televizní debaty zatím opozičních demokratů.

A kdo byli pomyslní "kohouti v ringu"? Favorité Demokratické strany v boji o křeslo prezidenta: senátor státu Illinois Barack Obama a bývalá první dáma, newyorská senátorka Hillary Clintonová.

"Jsou v této debatě tři lidi, nebo jen dva?" musel se diváků i sám sebe ptát severokarolínský senátor John Edwards, který televizní debatu jako stranické číslo tři absolvoval spolu s nimi.

Celou dobu hrál totiž druhé housle.

Rozbuška: Bill Clinton

Jako první zaútočil Obama. Clintonovou obvinil z toho, že pro zvolení udělá cokoliv.

Neopomněl se opřít také do jejího manžela, který prý rozšiřuje lži. Senátorovi vadí hlavně poznámky, podle kterých je obdivovatelem někdejšího republikánského prezidenta Ronalda Reagana.

"Teď jsem tady já, ne on," reagovala před kamerami Clintonová. "Ok, někdy je těžké říct, proti komu vlastně kandiduji," oponoval Obama.

"Zatímco jsem pracoval v ulicích, sledoval lidi, jak se jejich pracovní místa převádějí do zámoří, seděla jste jako právník ve správní radě (obchodního řetězce) Wal-Martu," rozlítil se první černošský kandidát na šéfa Bílého domu.

Clintonová s obranou nečekala. "Zatímco já bojovala proti (republikánské) politice, pracoval jste jako právník pro svého donátora Tonyho Rezca, místního chicagského nájemce."

Senátor Edwards neměl šanci v poslední televizní debatě zazářit. Show mu
Senátor Edwards neměl šanci v poslední televizní debatě zazářit. Show mu | Foto: Reuters

Antoin Tony Rezco je teď vyšetřován pro podvod. Dříve Obamovi daroval peníze na kampaň, ten je poté věnoval na charitu.

Žena, nebo černoch? Černoch

Slovní bitva přišla pro obě demokratické hvězdy v době, kdy je čekají důležité primárky v Jižní Karolíně. Sobotní hlasování je zlomové zejména pro Obamu.

Po jeho zářivém vítězství z prvního kola následovala série porážek. Clintonová dokázala zvítězit v New Hampshire, Michiganu i Nevadě.

Na americkém jihu však mezi voliči převažují Afroameričané. Nejen u nich má Obama velké šance.

Poslední průzkum televize CNN ukázal, že na prezidenta černé pleti je připraven i zbytek amerického národa: přesně 72 % procent bílých a 61 % černých obyvatel. Raději by tedy ve funkci nejvlivnějšího člověka světa viděli černocha než ženu.

 

Právě se děje

Další zprávy