Kanada se omlouvá Izraeli a USA. Kvůli manuálu o mučení

gaz
20. 1. 2008 4:12
Jste spojenci, tak nemučíte, říká ministr
Maxime Bernier navštívil 14. ledna památník holocaustu Yad Vashem v Jeruzalémě.
Maxime Bernier navštívil 14. ledna památník holocaustu Yad Vashem v Jeruzalémě. | Foto: Reuters

Ottawa - Kanada se omluvila USA a Izraeli, že je ve svém interním manuálu zařadila mezi země, kde mohou být vězňové mučeni. Informovala o tom stanice BBC.

Podle kanadského ministra zahraničních věcí Maxime Berniera manuál není oficiálním vládním stanoviskem a "chybně zahrnuje některé z našich nejbližších spojenců".

Ministr slíbil, že manuál bude změněn, aby lépe reflektoval oficiální politiku kanadské vlády.

Dokument unikl z Amnesty

Dokument, který byl vytvořen pro interní potřebu kanadského ministerstva zahraničí, učí kanadské diplomaty na vězních rozpoznávat známky nelidského zacházení. Vedle USA a Izraele se na seznamu zemí, ve kterých může k mučení vězňů docházet, objevili také Afghánistán, Čína, Írán, Mexiko, Saúdská Arábie a Sýrie.

Interní dokument byl omylem předán humanitární organizaci Amnesty International. Ta Kanadu obviňuje, že její vojáci v Afghánistánu předávají Kábulu chycené povstalce, které pak místní bezpečnostní složky mučí.

Izrael a USA se cítí uraženy

Proti tomu, že v jejich zemích může docházet k mučení, Spojené státy a Izrael protestovaly.

"Považujeme za urážku, že jsme se ocitly na stejném seznamu se zeměmi jako Írán a Čína. Je to, zcela upřímně, absurdní," citovala BBC amerického velvyslance v Kanadě, Davida Wilkinse.

"Pokud je Izrael na tomto seznamu, izraelský velvyslanec předpokládá, že z něj bude vyškrtnut," protestoval mluvčí izraelské ambasády v Ottawě Michael Mendel. Mendel poukázal na rozhodnutí izraelského Nejvyššího soudu z roku 1999, které mučení zakazuje.

Mučíte, říkají humanitární organizace

Podle zprávy izraelských lidskoprávních organizací B'Tselem a Hamoked z loňského května však izraelská bezpečnostní služba Šin Bet (alias Šabak) v některých případech používá "násilné metody, které je možné označit za mučení. Mezi nimi bití, utahování pout, náhlá cloumání tělem a ohýbání zad".

Že je bití používáno v případě podezřelých teroristů, ze kterých je potřeba rychle získat informace, prozradili izraelskému tisku i sami důstojníci Šin Betu.

O mučení ve věznici na americké základně Guantánamo hovoří zpráva Červeného kříže z roku 2004 a vypovídají o něm i bývalí guantánamští vězňové.

 

Právě se děje

Další zprávy