Kanada má USA za zemi, kde se mučí. Je však zticha

Roman Gazdík
18. 1. 2008 16:20
Navenek je Kanada spojencem USA, uvnitř však pochybuje

Ottawa - Kanadské ministerstvo zahraničí vydalo interní manuál, který mluví o tom, že vězňové ve Spojených státech mohou být mučeni.

Podle listu Toronto Star manuál určený diplomatům jednak vysvětluje, jak známky mučení na Kanaďanech zadržených v zahraničí rozpoznat.

Za druhé přímo vypočítává, které techniky používané USA a jinými zeměmi lze za mučení považovat. Jde například o vynucené svlékání, odepření spánku nebo izolaci.

Seznam zemí, kde mohou být podle manuálu vězni mučeni, vedle USA zahrnuje i Afghánistán, Čínu, Egypt, Írán, Izrael, Mexiko, Saúdskou Arábii a Sýrii.

Kázat vodu a pít víno?

Jinak ale mluví kanadská vláda ve svých interních dokumentech a jinak v oficiálních prohlášeních.

"Tréninkový manuál není politickým dokumentem a nereprezentuje pozici Kanady, která je spojencem Spojených států a Izraele," citovala BBC mluvčího ministerstva zahraničních věcí Neila Hraba.

Dokument se objevil při projednávání žaloby, kterou organizace Amnesty International (AI) na kanadskou vládu podala kvůli předávání zajatců chycených Kanaďany v Afghánistánu.

AI tvrdí, že jsou vězni mučeni a Kanaďané tomu svým jednáním napomáhají.

Dětský vězeň na Guantánamu

Podle listu New York Times bylo jedním z důvodů vzniku manuálu zadržení kanadského občana Mahera Arara Spojenými státy roku 2002 a jeho předání Sýrii, kde byl mučen.

Minulý rok musela Ararovi a jeho rodině zaplatit Ottawa  odškodné ve výši 11,5 milionu kanadských dolarů (200 milionů korun). Arar podle kanadské justice s teroristy žádné kontakty neměl.

Jiným známým kanadským "teroristickým" vězněm Spojených států je jednadvacetiletý Omar Khadr.

Toho drží americké úřady v zajateckém táboře Guantánamo téměř šest let. Je obviněn z vraždy, a to přestože mu v době incidentu, který se udál v Afghánistánu v červenci 2002, bylo teprve patnáct let.

Mezinárodní právo pronásledování dětí za válečné zločiny zakazuje.

Po zveřejnění informací o manuálu poskytl televizní stanici CTV interview Khadrův právník Bill Kuebler. Velmi se podivoval, že je kanadské vládě situace jeho klienta zcela lhostejná, přestože ví, že může být mučen.

 

Právě se děje

Další zprávy