Počet vražd na amerických školách klesl o polovinu

gaz, Reuters
18. 1. 2008 10:05
Mediálně propírané případy jsou výjimečné
Nejznámějším případem byla střelba v Columbine roku 1999
Nejznámějším případem byla střelba v Columbine roku 1999 | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Přestože média často píší o vraždách na amerických základních a středních školách, ve skutečnosti se v nich střílí mnohem méně než dříve.

Od 90. let klesly statistiky vražd na školách o více než polovinu.

Vyplývá to z výzkumu amerického Centra pro regulaci a prevenci nemocí (CDC), o kterém informovala agentura Reuters.

"Přestože jsme byli svědky několika velmi proslulých případů, zůstávají školy pro studenty relativně bezpečnými místy," uvedl Jeff Hall z CDC.

"K většině vražd mezi dětmi a mládeží dojde mimo vyučovací hodiny a mimo školní pozemky," doplnil.

Vražda má stříbro

Vražda je po nehodě nejčastější příčinou úmrtí dětí ve věku 5 až 18 let, ale pouze jedno procento dětí je zavražděno ve škole.

Od roku 1999 se drží počet vražd přibližně na stejné úrovni: průměrně 16,5 za rok. Předtím to byl více než dvojnásobek.

"Tyto událostí neustále způsobují víření tamtamů v médiích," říká William Modzeleski, který se na studii podílel. "Vzniká obecný dojem, že k nim dochází neustále. Ve skutečnosti jsou však výjimečné."

Mezi lety 1992 a 2006 klesl počet vražd z 0,07 na 100 tisíc studentů na 0,03 na 100 tisíc studentů. Celkem bylo na školách v tomto období zabito 116 lidí, při naprosté většině incidentů zemřel "pouze" jeden člověk.

Dvě třetiny mrtvých mají na svědomí střelné zbraně, k jejichž vlastnictví je společnost ve Spojených státech benevolentnější než v jiných zemích. Podle nedávného průzkumu považují téměř dvě třetiny Američanů vlastnictví zbraně za ústavní právo.

Známé případy

Výzkum se nezabýval zabíjením na univerzitních kampusech, jako byla střelba korejského studenta na univerzitě Virginia Tech v dubnu minulého roku, při které zemřelo 33 lidí včetně střelce.

Nejznámějším případem vraždění na amerických školách je zřejmě masakr na střední škole Columbine v coloradském Denveru, při kterém v dubnu 1999 dva studenti zastřelili 12 svých spolužáků, jednoho učitele a pak i sami sebe.

Jiným známým případem je střelba na střední škole Thurston ve Springfieldu v Oregonu v květnu 1998. Student při ní zabil dva spolužáky a zranil dalších 25. Později vyšlo najevo, že předtím zavraždil i oba své rodiče.

 

Právě se děje

Další zprávy