Ledy mezi USA a Libyí tají. Navštíví Kaddáfí Bílý dům?

man
3. 1. 2008 16:12
Condoleezza Riceová přijala svého libyjského kolegu

Washington - Po prosincové návštěvě vůdce Muammara Kaddáfího v Paříži slaví Libye další diplomatický triumf.

Poprvé po pětatřiceti letech je představitel vlády této severoafrické země na oficiální návštěvě USA. Ministra zahraničí Muhammada Šalgáma pozvala do Washingtonu šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová.

A to krátce poté, co Libye začala 1.ledna předsedat Radě bezpečnosti OSN.

Podle mluvčího amerického ministerstva byla na programu jednání perspektiva dalších vztahů mezi Tripolisem a Washingtonem a také agenda Rady bezpečnosti OSN.

Naposledy byl tak vysoce postavený libyjský politik v USA v roce 1972, nepočítáme-li cesty do Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Kaddáfí vládne Libyi jako diktátor od roku 1969.
Kaddáfí vládne Libyi jako diktátor od roku 1969. | Foto: Reuters

Lidská práva

Návštěva se nelíbí ochráncům lidských práv a také některým libyjským exulantům, žijícím v USA. Podle nich by Bushova administrativa měla spíše tlačit Kaddáfího vládu k demokratizaci a propuštění politických vězňů, případně se přímo snažit o změnu vládnoucího režimu v Libyi.

"Vztahy se zlepšily, ale ještě stále je třeba z libyjské strany hodně udělat. Ministři budou hovořit i o lidských právech," řekl novinářům mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack.

Rozhovor: Aktuálně.cz vloni hovořilo s bratrem vězněného libyjského disidenta Mohamedem Eljahmim.

Vztahy mezi oběma zeměmi prošly v uplynulých desetiletích divokými peripetiemi. V osmdesátých letech USA obvinily Kaddáfího z podpory terorismu a americké těžařské společnosti přerušily v severoafrické zemi, bohaté na ropu, své působení.

Teror, bombardování, odškodnění

Prezident Ronald Reagan v roce 1986 nařídil bombardování Libye v odvetě za pumový útok na západoberlínskou diskotéku, navštěvovanou americkými vojáky. Za tento výbuch byla podle USA zodpovědná libyjská tajná služba.

V roce 1988 se po výbuchu na palubě zřítil letoun společnosti PanAm nad skotským Lockerbie. Stopy vyšetřovatelů vedly znovu do Libye, a protože ta nechtěla podezřelé vydat, Rada bezpečnosti OSN uvalila na zemi hospodářské embargo.

Sarkozy s Kaddáfím na prosincové schůzce v Paříži.
Sarkozy s Kaddáfím na prosincové schůzce v Paříži. | Foto: Reuters

Později Kaddáfí podezřelé vydal k soudu do Nizozemska (jeden muž byl osvobozen, druhý si odpykává doživotní vězení) a jeho režim se s pozůstalými po obětech výbuchu nad Lockerbie domluvil na finančním odškodnění.

To otevřelo Libyjcům cestu z izolace, obzvláště když se Kaddáfí rozhodl na konci roku 2003 dobrovolně ukončit tajný jaderný program.

Bush napsal Kaddáfímu

Vloni si USA a Libye poprvé od přerušení diplomatických styků v osmdesátých letech vyměnily velvyslance a Bush napsal Kaddáfímu dopis, v němž vyzval k zahájení nové kapitoly v americko-libyjských vztazích.

Podle amerických diplomatických zdrojů Kaddáfí velmi usiluje o to, aby jej Bush pozval do Bílého domu. Americký prezident se k tomu ale údajně nechystá.

Čtěte také: Blair se loučí s Kaddáfím, kterého dostal z izolace

 

Právě se děje

Další zprávy