Iowa vybírá kandidáty. Boj o Bílý dům začíná

Roman Gazdík
3. 1. 2008 9:40
Americký stát nominuje uchazeče o prezidentský úřad
Clintonová byla dosud největší demokratickou favoritkou. V Iowě utrpěla debakl.
Clintonová byla dosud největší demokratickou favoritkou. V Iowě utrpěla debakl. | Foto: Reuters

Des Moines (Iowa) - Americký stát Iowa žije už několik dní jedinou věcí: bojem o stranické nominace do listopadových prezidentských voleb.

Kdo potřebuje v Iowě vyhrát? Analýzu ČTĚTE ZDE

Dnes v noci se otevřou komunitní centra, školy a jiné veřejné budovy, aby tu členové Demokratické a Republikánské strany vybrali své kandidáty na prezidenta USA.

V iowském nominačním klání, vůbec prvním ze všech amerických států, se pozornost soustřeďuje zejména na demokratickou část politického spektra - boj mezi newyorskou senátorkou Hillary Clintonovou a jejím illionoiským protějškem Barackem Obamou.

Profily kandidátů si přečtěte zde

Menšiny na Obamu, ženy na Hillary

Mezi demokraty podle průzkumů vede Obama.
Mezi demokraty podle průzkumů vede Obama. | Foto: Reuters

Očekává se, že oba mohou do volebních místností dostat ty Iowany, kteří se obvykle volebních shromáždění neúčastní. 

"Barack Obama by mohl přitáhnout menšinové a mladé voliče a Hillary Clintonová voličky, a to jsou skupiny, které obvykle na stranická shromáždění nechodí," řekla agentuře Reuters Tracy Osbornová, profesorka politických věd na místní univerzitě.

Podle listu Los Angeles Times se ale Obamova kampaň zaměřila v poslední době spíš na ty, kteří k volebním shromážděním chodí: bílé mužské voliče z pracující třídy. Mezi nimi zatím boduje zejména třetí demokratický kandidát John Edwards.

Průzkumy: bude to Obama a Huckabee

Podle průzkumu, který si nechal vypracovat iowský deník Des Moines Register, nyní mezi demokraty vede Obama se 32 procenty, následuje Clintonová s 25 procenty a třetí je Edwards, který je o jedno procento za Clintonovou.

Průzkum společností Reuters, C-SPAN a Zogby vedou Clintonová a Obama s 28 procenty a Edwards je s 26 procenty třetí.

U republikánů podle Registeru vítězí bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee s 32 procenty, následuje bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney s 26 procenty a arizonský senátor John McCain s 13 procenty.

Stejné pořadí mají republikánští kandidáti i ve druhém z průzkumů.

Sponzoři hledí k Iowě

U republikánů si to rozdají Huckabee...
U republikánů si to rozdají Huckabee... | Foto: Reuters

Iowská stranická shromáždění jsou považována za start prezidentského volebního procesu a první důležitý indikátor výsledků voleb, sledovaný po celých Spojených státech.

Pokud někteří kandidáti v Iowě dostanou málo hlasů, těžko pak shánějí sponzory pro další vedení prezidentské kampaně. 

Způsob hlasování se u jednotlivých stran liší.

Zatímco republikáni jednoduše házejí lístky s hlasy svého kandidáta do urny, demokraté vytvářejí skupinky, které se veřejně hlásí k jednotlivým účastníkům klání.

Demokratické hlasování probíhá živelně: pokud má některá ze skupinek méně než 15 procent přítomných, je rozpuštěna a voliči mohou dát hlas jinému kandidátovi.

Pojďme debatovat, sousedé

A jak se člověk na takovém volebním shromáždění cítí? Podle iowského listu vše probíhá v "domácké" atmosféře.

... a Romney
... a Romney | Foto: Reuters

"Lidé, kteří přijdou, jsou vaši sousedé, takže budete některé z nich znát. Pokud jste v Iowě noví, získáte šanci poznat sousedy s podobnými politickými názory," píše deník.

Hlasování se může účastnit každý obyvatel Iowy, kterému bude v době prezidentských voleb 18 a více let a je zaregistrovaný republikán nebo demokrat.

Pokud zaregistrován není, je možné tak učinit na místě.

 

Právě se děje

Další zprávy