Skočil z letadla i s výkupným. Najdou ho po 36 letech?

man
3. 1. 2008 15:30
FBI chce objasnit jeden z nejzáhadnějších případů
Tento popis únosce sestavila kdysi FBI na základě výpovědí pasažérů a členů posádky.
Tento popis únosce sestavila kdysi FBI na základě výpovědí pasažérů a členů posádky. | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Americká FBI znovu otevírá případ, který patří za oceánem mezi největší kriminalistické "pomníčky" (tedy kauzy, které zůstaly nevyřešeny).

Podle agentury AP obnovili federální vyšetřovatelé pátrání po tajemném muži, který 24. listopadu 1971 unesl letadlo, dostal výkupné a poté za letu do Nevady ještě na území USA seskočil padákem.

Ačkoliv v první polovině sedmdesátých let bylo vzdušné pirátství častým jevem - zejména v Evropě a na Blízkém východě - ve Spojených státech případ vyvolal pozdvižení srovnatelné s krádeží půl miliardy korun, které koncem loňského roku provezl ze sídla bezpečnostní agentury v Praze její zaměstnanec František Procházka.

A stejně jako Procházka zmizel beze stopy i americký únosce, který vystupoval pod pseudonymem Dan Cooper. Zatímco však "král českých zlodějů" je nezvěstný jen několik týdnů, o Cooperovi se neví téměř nic už šestatřicet let.

200 tisíc dolarů a čtyři padáky

Americký "parašutista" unesl letoun společnosti Northwest Airlines na lince z Portlandu do Seattlu. Tvrdil, že má v kufru bombu a odpálí ji, pokud nedostane 200 tisíc dolarů a čtyři padáky.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Na letišti v Seattlu je dostal. Propustil všechny cestující a pokračoval dál s posádkou, které nařídil letět směrem do Nevady. Během letu si navlékl padák a s penězi, kufrem s údajnou bombou a dalším padákem z Boeingu 727 vyskočil.

Protože venku zuřila bouře s prudkým deštěm, vojenské stíhačky letící za uneseným strojem ho vůbec nezaznamenaly. Co se s mužem dělo dál, dodnes není vysvětlené.

Podle FBI je velmi pravděpodobné, že si svůj lup neužil, protože při seskoku zahynul. Jeden ze dvou padáků, s nimiž muž vyskočil, nebyl funkční a sloužil pouze pro instruktáže. Možná, že si Dan Cooper k jeho smůle navlékl právě ten.

FBI chce mít jistotu

Po šestatřiceti letech by ale vyšetřovatelé rádi měli jistotu. Zveřejnili několik nových informací a obrázků, jak by vypadal údajný Cooper dnes (tehdy šlo údajně o zhruba čtyřicetiletého člověka). Mají i vzorky DNA odebrané z kravaty, která zůstala v letadle.

I kdyby byl únosce mrtev, chtějí americké úřady alespoň znát jeho identitu. Jméno Dan Cooper, na které si kupoval letenku, bylo falešné.

"Zveřejňujeme nové informace a obrázky. Žádáme o pomoc při vyřešení tohoto případu," uvedla v oficiálním prohlášení na Silvestra FBI.

Bankovky v řece

Přestože oblast, kam mohl únosce za tmy a prudké bouře dopadnout, pročesávalo dlouho i s pomocí vrtulníků několik pátracích týmů, žádná stopa se nenašla.

Sedm let po incidentu sice našel malý chlapec v řece dvacetidolarové bankovky, které byly ve výkupném pro Coopera. Nic dalšího podstatného ale už objeveno nebylo.

"Možná bychom s pomocí nových metod mohli podle místa nálezu bankovek určit, kde se do řeky dostaly a kam tedy případně mohl únosce dopadnout," řekl agentuře AP vyšetřovatel Larry Carr z FBI.

 

 

Právě se děje

Další zprávy