Tragédie v ZOO: Obětí zběhlého tygra byl 17letý chlapec

Red Zah
26. 12. 2007 23:48
Jak zvíře uteklo z klece, se zatím neví
Televizní technik u brány ZOO v San Franciscu
Televizní technik u brány ZOO v San Franciscu | Foto: Reuters

San Francisco - K málo vídanému neštěstí došlo v zoologické zahradě v americkém San Franciscu. Z chráněného výběhu se tam podařilo utéct tygrovi, který následně zabil jednoho člověka a dva další zranil.

Až poté se podařilo policii zvíře zastřelit. Policie zasáhla v poslední chvíli, tygr právě útočil na ležícího člověka.

Mrtvého ve středu večer policie identifikovala jako sedmnáctiletého Carlose Sousu z kalifornského San Jose.

Zranění, kterými jsou dva bratři ve věku 19 a 23 let, jsou už zřejmě z nejhoršího venku. Lékaři označili během středy jejich stav za stabilizovaný. Oba podstoupili operační zákrok, při němž jim byly vyčištěny rány, které mají po celém těle.

Lékaři se v současnosti nejvíc obávají nebezpečí infekce, zůstanou proto i po opuštění nemocnice na antibiotikách. Lékaři připisují jejich dobrý stav tomu, jak rychle se je podařilo dostat do intenzivní lékařské péče a také jejich výbornému zdravotnímu stavu a mladému věku.  

Jak zvíře uteklo? Nevíme

Policie není zatím schopna říci, jak se devítiletému zvířeti jménem Tatiana podařilo utéct. Známo není ani to, jak dlouho se po zahradě volně pohybovalo.

Na večerní tiskové konferenci policie uvedla, že zoologickou zahradu v současnosti považují za zónu, kde mohlo dojít ke spáchání trestného činu. Poprvé tak naznačila možnost, že tygru mohl někdo z výběhu také pomoct.

"Není možné, aby tygr uprchl skrze dveře," uvedl již dříve šéf ZOO Robert Jenkins. "Musel se zřejmě ven vyšplhat, nebo uniknout jiným způsobem," dodal.

Vyšetřovatelé chtějí během středy důkladně prozkoumat zařízení v zahradě, aby našli nějaké náznaky, jak mohlo k neštěstí dojít.

Stříleli, když tygr vyběhl proti nim

Na první oběť zaútočil tygr hned u výběhu, muž byl na místě mrtev. Pracovníci zahrady jeho tělo našli, když kolem procházeli na noční obhlídku ZOO.

Posléze spatřili druhého zraněného zhruba o tři sta metrů dál u kavárny. Muž seděl na zemi a krvácel z hlavy, tygr byl hned vedle něj a po chvíli na muž znovu zaútočil.

Zaměstnanci ZOO se ke zvířeti přiblížili s ručními zbraněmi. Ve chvíli, kdy se tygr rozběhl jejich směrem, ho zastřelili.

Až poté objevili třetího zraněného.

Tatiana útočila už před rokem

Sibiřský tygr zaútočil na návštěvníka v úterý po páté hodině odpoledne místního času, tedy krátce po zavírací době zahrady.

ZOO byla okamžitě po incidentu evakuována, tou dobou už však v ní nebylo mnoho návštěvníků. Dnes zůstane zahrada uzavřena.

Ten samý tygr zaútočil už před rokem na svého ošetřovatele během krmení. Před zraky návštěvníků mu vyrval kus masa z paže.

ZOO v San Franciscu chovala dosud pět tygrů. 

 

Právě se děje

Další zprávy