Agent CIA: Topení vězňů je možná mučení, ale zabírá

rak
11. 12. 2007 15:26
Bývalý příslušník tajné služby mluvil v televizi ABC

Washington - Šéf týmu CIA, který vyslýchal teroristy z Al-Káidy, popsal pro televizi ABC News simulované topení vězňů jako vysoce efektivní metodu pro výslech.

John Kiriakou je vůbec prvním bývalým zaměstnancem americké tajné služby, který o kontroverzní technice, ochránci lidských práv přirovnávané k mučení, promluvil.

V roce 2002 měl na starosti vyslýchání člena vedení teroristické sítě Abú Zubajdy. Podle Kiriakoua vyšetřovatelé vězněného Palestince okamžitě zlomili.

Podle dostupných informací vypadá postup následovně: vězně připoutají k desce nohami vzhůru, kolem hlavy mu omotají celofán a pak mu obličej polévají vodou. Následný stav vyvolává u zadrženého instinktivní strach z utopení.

Jak řekl Kiriakou ABC News, Zubajdá vydržel "docela dlouho" - 30 až 35 vteřin.

"Topení Američany zkompromitovalo"

"Den poté pověděl vyšetřovatelům, že ho navštívil Alláh a řekl mu, aby spolupracoval," dodal. "Od toho dne odpovídal na každou otázku. Informace, které poskytl, zabránily několika útokům, možná desítkám.''

Kiriakou prý neměl tušení, že CIA výslechy tajně nahrává. Právě osud těchto záznámů vyvolal v uplynulých dnech pozdvižení poté, co americké noviny přinesly informaci o jejich zničení.

Na jedné z kazet měl být právě Abú Zubajdá.

Kongres už nařídil vyšetřování. Demokraté obvinili CIA, že se snaží zamést stopy po mučení při výsleších. Tajná služba naopak argumentuje ochranou identity svých agentů.

"Jako většina Američanů se i já touto intelektuální bitvou zabývám. Zvažuji, zda simulované topení stojí za informace, jenž přináší. Bojuji s tím," řekl Kriakou ABC News.

Někdejší špión podle svých slov cítí, že kontroverzní technika "zkompromitovala v krátkém horziontu americké zásady". Zároveň si není jistý, zda ji bude možné obhájit i v budoucnu.

 

Právě se děje

Další zprávy