V amerických kostelech nezabíjeli dva muži, ale jeden

gaz
11. 12. 2007 12:15
Muž chtěl postřílet mnohem víc lidí, říkají svědci
V kostele v Colorado Springs se během sřelby nacházelo 7000 lidí.
V kostele v Colorado Springs se během sřelby nacházelo 7000 lidí. | Foto: Reuters

Colorado Springs - Za víkendovou střelbou ve dvou coloradských městech stojí podle americké policie stejný člověk.

Je jím čtyřiadvacetiletý Matthew Murray, syn denverského neurologa. Informuje o tom deník The Washington Post.

Murray nejprve zastřelil v církevním centru v Arvadě na předměstí Denveru šestadvacetiletou Tiffany Johnsonovou a třiadvacetiletého Philipa Crouse a zranil další dva muže.

Poté cestoval sto třináct kilometrů do Colorado Springs, kde zavraždil šestnáctiletou Rachel Worksovou a její o dva roky starší sestru Stephanii.

Než Murraye zastřelila bodyguardka Jeanne Assamová, stačil zranit další čtyři lidi, včetně otce zabitých sester, Davida Workse.

Čtěte také: Místo bohoslužby zabíjení. V USA opět řádili střelci

Tisíc nábojů na sedm tisíc lidí

Podle svědků incidentu plánoval Murray mnohem více vražd, a zásah Assamové, která je nyní oslavována jako hrdinka, mu v tom zabránil.

"Včera mohlo přijít o život mnoho lidí a ona pravděpodobně více než sto z nich zachránila," prohlásil pastor Církve nového života Dany Boyd, v jehož kostele ke střelbě došlo. 

Murray byl ozbrojen puškou, dvěma pistolemi a měl u sebe přibližně tisíc nábojů. Ve svatostánku se při bohoslužbě nacházelo sedm tisíc lidí.

Mezi místem první střelby - centrem církevní organizace Mladí s posláním - a Murrayem dle policistů existovala spojitost. Před několika lety byl totiž provozovateli centra vyhozen a pak jim napsal nenávistný e-mail.

"Vedl mě Bůh"

Jeanne Assamovou, která pravděpodobně zachránila mnoho životů v Colorado Springs, vedla podle jejích slov Boží ruka.
Jeanne Assamovou, která pravděpodobně zachránila mnoho životů v Colorado Springs, vedla podle jejích slov Boží ruka. | Foto: Reuters

Není zatím ale jasné, proč poté cestoval tak daleko, aby po dvanácti hodinách střílel jinde.

Britská BBC uvedla, že Murray "nenáviděl křesťany", paradoxně však byl vychován v hluboce věřící rodině, která ho neposílala do školy, ale vzdělávala doma.

Křesťankou je i bývalá policistka Assamová. Ta podle svých slov jednala jako prodloužená ruka Boží. "Bůh byl se mnou...Bůh mě učinil silnou," prohlásila.

Podle Boyda jednala statečně a rozhodně, ačkoliv byla zesláblá po třídenním půstu.

 

Právě se děje

Další zprávy