Jak zjistila CIA pravdu o Íránu? Odposlechem telefonů

Martin Novák Martin Novák
6. 12. 2007 11:45
Zpráva o zbrojení Teheránu se během dvou let změnila
Americké lodě v Perském zálivu nedaleko pobřeží Íránu. Válka se po nových zjištěních zdá být méně pravděpodobná.
Americké lodě v Perském zálivu nedaleko pobřeží Íránu. Válka se po nových zjištěních zdá být méně pravděpodobná. | Foto: Reuters

Washington - Zpráva amerických špiónů o tom, že Írán oproti původním předpokladům nevyvíjí jadernou bombu, vyvolala v USA i ve světě šok.

Hlavně proto, že z Washingtonu přicházely několik let alarmující zprávy o bezprostřední íránské hrozbě.

Zatímco v roce 2005 americké zpravodajské služby ve své zprávě uvedly, že Teherán směřuje k získání atomové bomby, nyní oznámily, že práce na ní Írán zastavil v roce 2003.

Nové poznatky tedy popírají ty předešlé, takže se někde musela stát chyba.

Více informací

Odpověď na otázku "kde" hledá dnešní list New York Times.

S odvoláním na své zdroje uvnitř americké špionáže tvrdí, že zpravodajci dnes mají k dispozici mnohem více informací než před dvěma lety, a mohli si tak o situaci v Íránu udělat lepší obrázek.

Podle listu vycházejí nové poznatky ze dvou zdrojů. Prvními jsou odposlechy telefonických rozhovorů mezi Íránci, kteří mají co do činění se zbrojením a jaderným programem.

Z těchto odposlechů vyplynulo, že práce na vývoji jaderné bomby byly zastaveny na podzim roku 2003 a nebyly obnoveny.

Dalším zdrojem informací jsou poznámky některých íránských armádních představitelů a členů týmů, které jsou součástí atomového výzkumu.

CIA vyhodnocovala možnost, že poznámky i telefonáty jsou pastí, kterou chtějí Íránci zmást a přesvědčit, že na bombě nedělají. Dospěla ale k závěru, že záznamy jsou autentické.

Telefony i poznámky se dostali špiónům a anylitikům v USA do rukou až letos a už v srpnu byl prezident George Bush o nových poznatcích informován.

Neopakovat iráckou blamáž

Spolu s dalšími informacemi, jejichž původ je tajný, dospěli američtí zpravodajci k závěru, že Írán zbrojení skutečně zastavil.

Proč to udělal, není zcela jasné. Zpráva se omezuje pouze na konstatování, že se tak stalo "díky mezinárodnímu tlaku." Nic konkrétnějšího neuvádí."

Přísně střežená továrna na obohacování uranu v íránském Natanzu.
Přísně střežená továrna na obohacování uranu v íránském Natanzu. | Foto: Aktuálně.cz

Dřívější odhady o pokračovaní íránského atomového zbrojení vycházely podle listu Los Angeles Times z laptopu íránského inženýra, který se dostal do rukou CIA.

Počítač prý obsahoval data, svědčící o zbrojním programu.

Americký tisk spekuluje o tom, že CIA a další instituce se úzkostlivě chtějí vyhnout blamáži z Iráku. Před válkou v roce 2003 tvrdily, že režim Saddáma Husajna vlastní velké zásoby chemických a biologických zbraní.

Po invazi se ukázalo, že irácký diktátor ve skutečnosti všechny zbraně hromadného ničení a jedovaté látky zničil už v roce 1991.

 

Právě se děje

Další zprávy