Kanada má roztržku s Íránem, vyhostil jí diplomata

BBC, sim
4. 12. 2007 6:19
Je to pomsta, zní z Ottawy

Ottawa - Írán uštědřil políček kanadské zahraniční politice. Vyhostil čerstvě dosazeného velvyslance v Teheránu Johna Mundyho, kterému ještě ani neoschly jmenovací dekrety.

A to v odvetě na otálení Ottawy, která zamítá jména, jež Teherán posílá jako své adepty na pozici íránského velvyslance v Kanadě.

"Rozhodnutí íránské vlády vypovědět našeho diplomata je ovšem naprosto neopodstatněné," citovala BBC prohlášení šéfa kanadské diplomacie Maxime Berniera. "My jsme bohužel nemohli přijmout kandidáty, které až doposud navrhoval Teherán. Považujeme vyhoštění našeho velvyslance za nešťastný a neospravedlnitelný důsledek této situace," doplnil.

Pozorovatelé nadto připisují diplomatickou roztržku i tlaku Kanady, která navrhla Valnému shromáždění OSN několik rezolucí kritizující Írán. Ottawa také stupňuje tlak na vyšetření smrti Zahy Kazemíové - Kanaďanky íránského původu, která působila v Teheránu jako novinářka. V létě 2003 byla zatčena a po výslechu zemřela ve vazbě na krvácení do mozku.

Syn Kazemíové tvrdí, že jeho matku mučili, znásilňovali a nakonec zabili. Vláda prezidenta Ahmadínežáda však zavinění úřadů odmítá. Teprve před časem připustil íránský nejvyšší soud obnovení procesu.

Velvyslanectví v Teheránu zatím povede chargé d˙affaires; úřad zůstane otevřený a nijak neomezí své obvyklé aktivity.

 

Právě se děje

Další zprávy