Venezuela řekla ne větší moci prezidenta Cháveze

job, gaz
3. 12. 2007 14:40
Absolutní moc i sociální výhody Venezuela odmítla

Caracas- Venezuelská hlava státu svůj boj o absolutní moc prohrála. Těsně. Odpůrci prezidenta Huga Cháveze získali 51 procent hlasů, prezident 49.

Prezident už svou porážku uznal.

"Jsem klidný, doufám, že Venezuelané také. Nebuďte smutní ani sklíčení," vyzval Chávez své stoupence. "Těm, kteří hlasovali proti mým návrhům, bych chtěl poděkovat a pogratulovat jim," řekl dle BBC prezident.

Pokud by referendum dopadlo opačně, Chávez by na svoji funkci mohl kandidovat neomezeně, měl by přímou kontrolu nad centrální bankou, která spravuje rezervy zahraničních měn a devizové rezervy z ropných příjmů.

Mohl by zrušit reformu pozemkového vlastnictví, vybírat regionální politiky a nastavit 36hodinový pracovní týden s dalšími sociálními výhodami.

Reforma by přinesla ústavní zákaz genderové diskriminace nebo zajištění bezplatného univerzitního vzdělání.

Návrh měl řadu odpůrců především z řad studentů, ale i politiků a v poslední době také nemajetných vrstev obyvatelstva, které prezidenta zatím jasně podporovaly.

Někteří pozorovatelé se obávají, že po oznámení výsledku vypukne na některých místech Venezuely pouliční násilí. Podle předsedkyně Ústřední volební komise však hlasování proběhlo nezvykle klidně.

Ostrá předvolební kampaň

Chávez se už před referendem rozhodl například "zmrazit" vztahy se Španělskem a sousední Kolumbií, napadl CNN za to, že údajně vyzývala k jeho zabití. Jako nejnověji politický excentrik pohrozil Spojeným státům vypovězením diplomata i zastavením dodávek ropy, pokud se budou vměšovat do (pro něj příznivých) výsledků referenda.

Chávez už jedno referendum o ústavě vyhrál. Bylo to roku 1999 a podpořilo jej tehdy 71,8 procent hlasujících. Právě tato ústava měla být nyní novelizována, změnit se mělo 69 článků.

Třiapadesátiletý Chávez je u moci od roku 1999. Je přítelem kubánského vůdce Fidela Castra a íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Hodlá "dát moc lidu" a o svých oponentech hovoří jako o vlastizrádcích.

Vytrvale kritizuje USA, a ti, kdo hlasovali proti jeho reformám, prý vlastně odevzdali hlas americkému prezidentovi Georgi Bushovi.

 

Právě se děje

Další zprávy