Socialismus, nebo konec s ropou, vzkázal Chávez USA

elb
1. 12. 2007 15:50
K ropným polím vyslal prezident Venezuely armádu
Prezident Hugo Chávez slibuje Socialismus 21. století a mnoho Venezuelanů na to slyší.
Prezident Hugo Chávez slibuje Socialismus 21. století a mnoho Venezuelanů na to slyší. | Foto: Reuters

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez pohrozil přerušením dodávek ropy do Spojených států, pokud by se americká vláda vměšovala do nedělního referenda o změnách ústavy, které mají umožnit Chávezovo znovuzvolení.

Chávez to řekl při páteční manifestaci, které se zúčastnily desetitisíce jeho příznivců. Zároveň oznámil, že na ochranu ropných polí vyslal armádu.

"Naším opravdovým nepřítelem je Severní Amerika," cituje CNN Cháveze. "Jsme připraveni dát Bushovi rozhodující úder."

Masivní demonstrace v Caracasu byla reakcí na čtvrteční protesty opozice, kterou podpořily desetitisíce Venezuelanů. Zároveň si Chávez připravuje půdu pro nedělní referendum o ústavních změnách, které mají posílit prezidentovy pravomoci a zavést socialistický stát.

  • VIDEO: Venezuela na nohou. Bouří se proti Chávezovi

V nedělním hlasování budou Venezuelané rozhodovat o změně 69 článků ústavy. Nejkontroverznější změnu má přinést zrušení omezení prezidentského mandátu na dvě volební období. Podle stávajícího znění ústavy by totiž Chávez v prezidentských volbách v roce 2012 již nesměl znovu kandidovat.

Změna ústavy někdejšímu plukovníkovi parašutistických jednotek, který stojí v čele Venezuely osm let, umožní de facto neomezenou dobu vládnutí.

Zárověň mají změny přinést nové druhy vlastnictví kromě státního a soukromého, omezit pravomoci centrální banky, zkrátit pracovní týden a snížit minimální věk voličů z 18 na 16 let.

Potřebnou podporu voličů mu v lidovém referendu o změně ústavy zajistí opatření přijatá už dřív "ve prospěch lidu" .

Jestliže bude změna ústavy odhlasována a venezuelští oligarchové spojení s říší (USA) označí volby za podvod, pak je Chávez připraven zastavit od pondělí dodávku ropy do Spojených států, které jsou jejich největším odběratelem.

 

Právě se děje

Další zprávy