Zlom: Bush a Cheney v Plamegate záměrně podváděli

gaz
21. 11. 2007 17:16
Sdělovali mi nepravdivé informace, prozradil mluvčí
Ne, o Valerii Plameové nic nevíme. Scott McCLellan ještě jako mluvčí Bílého domu.
Ne, o Valerii Plameové nic nevíme. Scott McCLellan ještě jako mluvčí Bílého domu. | Foto: Wikipedia

Washington - Americký prezident George Bush a viceprezident Dick Cheney záměrně podávali médiím nepravdivé informace. Tvrdí to bývalý mluvčí Bílého domu Scott McClellan ve svých připravovaných pamětech.

Informaci přinesl americký deník The Politico.

Kromě prezidenta a viceprezidenta McClellan ukazuje prstem také na bývalého Bushova šéfporadce Karla Rovea a bývalého šéfa kanceláře viceprezidenta Lewise "Scootera" Libbyho.

"Nevědomky jsem předával nepravdivé informace," píše McClellan ve své knize. "A pět z nejvyšších úředníků administrativy bylo zapletených do toho, že tomu tak bylo. Rove, Libby, viceprezident, šéf prezidentské kanceláře a prezident sám."

McClellan přitom prezidentovi podle svých slov zcela důvěřoval.

"Nejmocnější vůdce světa mě povolal, abych mluvil jeho jménem a pomohl mu obnovit důvěryhodnost, kterou ztratil během neúspěchu při hledání zbraní hromadného ničení v Iráku."

Důvodem byl Irák

Klamání tisku, o kterém McClellan mluví, se týkalo případu odhalení pravé identity agentky CIA Valerie Plameové.

Plameová měla být zřejmě exemplárně potrestána za to, že její manžel Joseph C. Wilson v červnu 2003 v listu New York Times kritizoval snahu Bushovy administrativy klamat veřejnost nepravdivými zprávami o iráckém jaderném programu. 

Že je Plaemová agentkou CIA, napsal týden poté ve svém sloupku v deníku The Washington Post komentátor Robert Novak a justice se začala zajímat o to, kdo tajné údaje médiím prozradil. A Bílý dům svou vinu - právě ústy McClellana - neustále popíral.

Libby měl jít sedět. Bush mu dal milost
Libby měl jít sedět. Bush mu dal milost | Foto: Reuters

"Stál jsem v tiskovém středisku Bílého domu téměř dva týdny a veřejně očišťoval dva z nejdůležitějších zaměstnanců Bílého domu: Karla Rovea a Lewise Libbyho," píše v pamětech McClellan.

Věděli víc, ale neřekli to

Později se ukázalo, že Libby i Rove o prozrazení tajných informací věděli mnohem více, než tehdy tvrdili.

Libby byl kvůli křivé přísaze a obstrukcím při vyšetřování případu už i odsouzen a měl jít na 30 měsíců do vězení, prezident Bush ho ale omilostnil.

McClellan pracoval jako mluvčí Bílého domu od roku 2003 do roku 2006, předtím byl mluvčím Bushovy prezidentské kampaně.

Když odcházel, dojatý Bush ho před novináři objal a prohlásil: "Přijde den, kdy se spolu budeme houpat v křeslech v Texasu a vykládat si o těch starých dobrých časech a jeho práci tiskového mluvčího." 

McClellanova kniha má vyjít 21. dubna příštího roku.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy