Americká sága ožívá: O. J. Simpson jde zase před soud

gaz, Reuters
15. 11. 2007 13:48
Tentokrát nejde o vraždu, ale o loupež

Las Vegas - Někdejší herec a hvězda amerického fotbalu O. J. Simpson jde znovu před soud. Podle agentury Reuters je to tentokrát kvůli vloupání, krádeži a ohrožování střelnou zbraní.

Kromě Simpsona bylo původně obviněno dalších pět mužů, tři z nich ale uznali svou vinu a rozhodli se svědčit ve prospěch obžaloby.

Simpson se podle policie se svými pomocníky 13. září 2007 vloupal do pokoje hotelu Palace Station v Las Vegas a vzal odsud telefon a několik pamětihodností své sportovní kariéry. K tomu se Simpson přiznal.

Čtěte také: O.J. Simpson za mřížemi, obviněn z ozbrojené loupeže

Tvrdí však, že předměty neukradl, ale že byly naopak dříve odcizeny jemu. Dalším sporným bodem je, zda-li šestice mužů ohrožovala či neohrožovala střelnými zbraněmi nové majitele předmětů.

Obhajoba poukazuje na nevěrohodnost svědků obžaloby, kteří mají v některých případech kriminální minulost, soudce však rozhodl, že o tom musí rozhodnout porota.

"Lituji jedině toho, že tady porotu nemáme," řekl podle Reuters Simpsonův obhájce Yale Galanter. "Kdyby tu porota seděla, bylo by po všem a můj klient by už byl na cestě domů." 

Pokud bude Simpson shledán vinným, hrozí mu i doživotí. Proces má začít 28. listopadu.

Český divák si Simpsona může pamatovat coby pomocníka komisaře Drebina z komediální série Bláznivá střela, do povědomí se však zapsal především obviněním z dvojnásobné vraždy své bývalé manželky a jejího milence roku 1994.

Po kontroverzním procesu, během kterého byla policie obviněná z rasismu a falšování důkazů, následoval osvobozující rozsudek. Ten na televizních obrazovkách sledovala více než polovina Američanů.

Čtěte také: Slavná vražda další miliony nepřinese

 

Právě se děje

Další zprávy