Každá americká rodina platí za války 20 tisíc dolarů

rak
13. 11. 2007 16:30
Skryté výdaje cenu zdvojnásobily, tvrdí demokraté
Finanční požadavky Bílého domu na válku zatím dosáhly více než 800 biliónů. Demokraté tvrdí, že opravdová cena je dvakrát vyšší.
Finanční požadavky Bílého domu na válku zatím dosáhly více než 800 biliónů. Demokraté tvrdí, že opravdová cena je dvakrát vyšší. | Foto: Reuters

Washington - Nasazení amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu stojí dvakrát víc, než se předpokládalo. Podle zprávy amerických senátorů za to můžou "skryté výdaje".

Dokument chtějí během úterý předložit Kongresu k posouzení. Co říká? Po připočtení rostoucích cen ropy, nákladů na léčení zraněných veteránů a úroků za půjčky vychází cena konfliktů na více než 1,5 bilionu dolarů.

Rozpočet Bílého domu přtiom počítá do příštího roku s celkem 804 miliardami. "Náklady za válku daleko přesahují ty největší hlášené útraty," citoval z jedenadvacetistránkové zprávy list The Washington Post.

Náklady na rodinu se zdvojnásobí

V dokumentu s názvem "Skryté náklady irácké války" dále stojí, že každá čtyřčlenná rodina zaplatila za vojenské aktivity USA na Středním východě a v Afghánistánu v průměru 20.000 dolarů.

Suma by se měla podle odhadů v příštích deseti letech zdvojnásobit.

Jen za ropu se na světových trzích od obsazení Bagdádu v roce 2003 platí trojnásobek, více než 90 dolarů za barel, argumentují autoři zprávy z Demokratické strany.

Válčení po světě se americkým daňovým poplatníkům zásadně prodražilo, tvrdí zpráva předkládaná Kongresu
Válčení po světě se americkým daňovým poplatníkům zásadně prodražilo, tvrdí zpráva předkládaná Kongresu | Foto: Reuters

Zpráva a její "spekulativní závěry"

Ne každý s nimi však souhlasí. Pro republikány jde o jednostrannou analýzu, finanční experti pak některá tvrzení zpochybňují.

"Válka v Iráku není odpovědná za veškeré zdražování ropy," upozornil pro Washington Post Robert D. Hormats, viceprezident společnosti Goldman Sachs International. Za vlády prezidentů Nixona, Forda a Cartera byl členem Národního bezpečnostního výboru.

Omezení irácké produkce zvýšilo ceny "zhruba o čtyři až pět dolarů na barel", odhaduje.

Nejvíce v historii zaplatily Spojené státy za 2. světovou válku: 4,9 bilionu dnešních dolarů.

Irácký a afghánský konflikt se už ale vyrovnaly válce ve Vietnamu. Ta stála podle Kongresové vyhledávací služby 600 miliard dolarů, přepočítaných na současnou hodnotu.

Nejlevnší byla Válka v Perském zálivu v roce 1991. Stála 80 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy