Chovali se jako otrokáři. Jsou vinni, rozhodl soud

lem
18. 12. 2007 10:45
Manželům Sabhnaniovým hrozí až 40 let vězení

New York - Ve svém domě drželi násilím dvojici indonéských žen jako otrokyně, které ilegálně dopravili do Spojených států, sebrali jim pasy a za tvrdou práci jim nevypláceli plat.

Newyorský soud v pondělí rozhodl o tom, že manželé Sabhnaniovi jsou vinni. Chovali se jako otrokáři.

Ind Mahender Sabhnani a jeho indonéská žena indického původu Varša, kteří mají oba americké občanství a ve Spojených státech žijí již řadu let, čelili před newyorským soudem celkem dvanácti obviněním.

Nechybělo mezi nimi nedobrovolné služebnictví, porušení imigračních zákonů, ale také týrání a nelidské zacházení.

Varša Sabhnaniová se po vynesení verdiktu zhroutila a byla převezena do nemocnice. Trest, který soud vynese v nejbližších dnech, by ji totiž mohl poslat až na čtyřicet let za mříže.

Důkazy mluví jasně: vinni

Prokurátor před soudem uvedl, že není pochyb o tom, že obě ženy byly drženy v domě milionářů jako otrokyně. Jedna byla dovezena v roce 2002, druhá o tři roky později. Manželé jim sebrali pasy a nevyřídili potřebné papíry. 

Celou dobu nedostávaly ženy žádný plat, pouze každý týden odešlo sto dolarů jejich rodinám v Indonésii. Nemohly se volně pohybovat. Pracovaly sedm dní týdně od rána do večera.

Po pěti letech na svobodě

Když se v květnu podařilo jedné z žen z domu hrůzy uprchnout, policie našla druhou služku/otrokyni ve sklepě luxusního domu, kde údajně žily. Na jejich tělech byly objeveny známky fyzického násilí. 

Advokát indonéských žen Demetri Jones o vině manželů Sabhnaniových nepochybuje. "Byly přivezeny do Spojených států kvůli práci, ale nebylo s nimi zacházeno jako se služkami, ale jako s otrokyněmi," prohlásil v úvodní řeči.

Podle obhájce Stephena Scaringa jde ale o nedorozumění. Za vším údajně stojí závist.  "Mohly kdykoliv odejít, dveře byly otevřené," řekl deníku Daily News druhý z advokátů manželského páru Jeffrey Hoffman.

 

Právě se děje

Další zprávy