Nová Evita vyhrála prezidentské volby v Argentině

Roman Gazdík
29. 10. 2007 11:40
Kirchnerová podle odhadů rozhodla už v prním kole
Cristina Kirchnerová
Cristina Kirchnerová | Foto: Reuters

Buenos Aires - Argentinské televizní společnosti prohlásily Cristinu Kirchnerovou, manželku dosavadního prezidenta, za vítězku prvního kola voleb.

Dosud jsou známé výsledky z přibližně dvou třetin volebních místností, které ukazují, že pro Kirchnerovou volilo 43,6 procent voličů. 

Pokud se ve zbývajících volebních okrscích nevolilo výrazně jinak, stane se Kirchnerová prezidentkou hned po prvním kole - podle zákona k vítězství stačí získat 45 procent hlasů, případně i "jen" 40 procent, pokud druhý v pořadí zaostane o víc než deset procent hlasů. Žádný z jejích soupeřů a soupeřek podle volebních odhadů nezískal ani 30 procent hlasů.

Druhá Elisa Carriová získala 22,6 procent hlasů.

Cristina Férnandez de Kirchner má mnoho společného s ženami legendárního argentinského prezidenta Juana Dominga Peróna. Je populární jako jeho druhá žena Evita a zřejmě stane v čele státu jako Perónova třetí žena Isabel.

Průzkumy hovořily pro Cristinu

Kirchnerová byla favoritkou voleb - v osmi předvolebních průzkumech zpracovaných různými argentinskými agenturami jasně vedla. Podle sedmi z nich se mohla prezidentkou stát dokonce hned v prvním kole.

Pouze jeden z průzkumů uváděl její podporu u voličů na 39,5 procenta, půl procentního bodu pod hranicí, která by další volební kolo vyloučila.

Jihoamerická levice. Venezuelský prezident Hugo Chávez, argentinský Nestor Kirchner a brazilský Luiz Inácio Lula da Silva
Jihoamerická levice. Venezuelský prezident Hugo Chávez, argentinský Nestor Kirchner a brazilský Luiz Inácio Lula da Silva | Foto: Reuters

Tak jako tak je jisté, že bude příštím argentinským prezidentem žena. Na druhém místě se totiž ve všech průzkumech umisťuje Elisa Carriová. Její ztráta na Kirchnerovou je však propastná. Ve většině anket se její podpora pohybuje okolo dvaceti procent. 

Pokud se Kirchnerová hlavou státu skutečně stane, bude první zvolenou prezidentkou v dějinách země. Isabela Perónová roku 1975 funkci pouze převzala po svém zemřelém manželovi.

Nová Evita

Na rozdíl od své zbožňované předchůdkyně však byla a je Perónova poslední žena mezi lidmi dost nepopulární. Isabele dokonce v Argentině nyní hrozí soud kvůli podpoře pravicových fašistických komand AAA, která za jejího prezidentství v letech 1974 až 1976 zavraždila stovky lidí.

Čtěte také: Argentina chce Perónovou zpět. Před soud

Kvůli své oblíbenosti, ale i prolidové politice, bývá Cristina srovnávána právě s Evitou.  

Příznivci Cristiny Kirchner v ní vidí novou Evitu
Příznivci Cristiny Kirchner v ní vidí novou Evitu | Foto: Reuters

Z perónistického populismu vychází i politika manželů Kirchnerových, kteří nacházejí oblibu zejména u chudších vrstev. A zdá se, že to zatím funguje. Argentina se pod vedením Cristinina manžela Néstora  poměrně rychle vzpamatovala z ekonomické krize, která skončila státním bankrotem roku 2001.

Ekonomika rychle roste

Od Kirchnerova nástupu roku 2003 ekonomika roste tempem mezi osmi a devíti procenty ročně, argentinský export trhá historické rekordy a počet lidí žijících pod hranicí chudoby klesl v prvním pololetí letošního roku na 23 procent, zpět na úroveň před začátkem krize roku 1999.

Kirchnerovi se také podařilo poměrně výhodně restrukturalizovat zahraniční dluh a s pomocí venezuelských půjček zaplatit i Mezinárodnímu měnovému fondu.

Čtěte také: Jak MMF přichází o dlužníky

Kirchner prosadil zrušení amnestie bývalé junty. Příbuzní zavražděných oslavují
Kirchner prosadil zrušení amnestie bývalé junty. Příbuzní zavražděných oslavují | Foto: Reuters

Jediným kandidátem, který mohl Cristinu ohrozit, tak byl paradoxně právě její muž. Ten je totiž u Argentinců ještě populárnější než jeho manželka. Současný prezident však už na počátku července oznámil, že se o funkci hlavy státu znovu ucházet nechce.

Kirchnerovské kolečko?

Spekuluje se však o tom, že by mohl Cristinu nahradit po dalších volbách roku 2011. Argentinská ústava umožňuje zastávat prezidentskou funkci dvakrát a Kirchner zvolený poprvé roku 2003 tak má ještě jednu příležitost.

Podobně jako americká demokratická kandidátka Hillary Clintonová, která také hodlá navázat na prezidentské působení svého manžela, je i její argentinská kolegyně v současné době senátorkou.

 

Právě se děje

Další zprávy