McCain by vyloučil Rusko z G8. Asi nedostane šanci

rak
16. 10. 2007 17:00
Republikánský kandidát vytýká Moskvě omezování svobod
Senátor McCain je proslulý ostrými výpady proti Moskvě.
Senátor McCain je proslulý ostrými výpady proti Moskvě. | Foto: Reuters

Washington - Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain chce, aby Rusko odešlo ze skupiny G8. Sám se o to hodlá snažit, pokud bude zvolen příštím šéfem Bílého domu.

"Potřebujeme nový západní přístup k tomuto revanšistickému Rusku," napsal McCain pro listopadové číslo časopisu Foreign Affairs.

Do "velké osmy" patří rozvinuté průmyslové země, které se podílejí na tvorbě většiny světové ekonomiky. K USA, Velké Británii, Francii, Itálii, Německu, Kanadě a Japonsku přibylo Rusko v roce 1997. Předloni pak prezident Vladimir Putin hostil v Petrohradě každoroční summit lídrů těchto států.

Na místo Ruska Brazílie a Indie

Ostrá kritika na adresu prezidenta Putina nevyšla z úst arizonského senátora poprvé. Opakovaně viní Moskvu z potlačování politických svobod.

Skupina G8 by se měla podle něj stát "klubem vůdčích tržních demokracií. Měla by přijmout Brazílii a Indii a vyloučit Rusko," napsal doslova.

"Dnes vidíme, jak v Rusku ubývají politické svobody, jak vedení dominuje klika bývalých důstojníků tajných služeb, vidíme snahy terorizovat demokratické sousedy jako je Gruzie, vidíme snahy manipulovat s evropskou závislostí na ruské ropě a plynu," pokračuje McCain.

Vyznamenaný veterán války ve Vietnamu zároveň tvrdí, že v případě svého zvolení do Bílého domu založí novou zpravodajskou službu. Má jít o obdobu OSS, předchůdci CIA z dob druhé světové války. Úkolem nové organizace bude podle McCaina hlavně bojovat s terorismem.

"Mohla by podstupovat rizika, která naše úřady zvažují velmi zřídka. Jde například o nasazení agentů bez diplomatického krytí v teroristických státech a organizacích. Také půjde o klíčovou roli, jež počítá s přestavbou padlých států," napsal.

McCainovy šance? Minimální

McCain sice neztrácí optimismus, ale mezi favority voleb rozhodně nepatří
McCain sice neztrácí optimismus, ale mezi favority voleb rozhodně nepatří | Foto: Reuters

71letý republikán je nejstarším Američanem v historii, který se snaží do Bílého domu dostat. Podle dosavadních průzkumů je ale velmi nepravděpodobné, že v nadcházejících primárkách uslyší dobré zprávy.

Nejpopulárnější je na republikánské kandidátce zatím bývalý newyorský starosta Rudy Guliani. Jeho popularitu uvnitř strany dokazují i peníze,  které na lednové volby dokázal sehnat. Jeho 11 a půl miliónu dolarů převyšuje McCainovy úspory o celých deset miliónů.

Celkové první místo ale už od začátku roku patří demokratům, ať už jde o peníze, nebo o průzkumy. Horká favoritka a manželka bývalého prezidenta Hillary Clintonová má na primárky připraveno 35 miliónů dolarů. Druhý v pořadí Barack Obama má o tři miliony méně.

 

Právě se děje

Další zprávy